Home Vesti IKEA: Ingvar Kamprad se povlači

IKEA: Ingvar Kamprad se povlači

by bifadmin

Čestitke. Vaša IKEA je renovirana. Ingvar Kamprad, 87-godišnji osnivač švedskog lanca za proizvodnju i prodaju nameštaja, dao je ostavku u odboru Inter IKEA Holdinga, koja je vlasnik IKEA brenda. Njegova tri sina – Jonas, Matijas i Peter – dobiće veća ovlašćenja u osmišljavanju strategije kompanije, sa Matijasom kao novim predsednikom holdinga Inter IKEA. Kamprad je, kao u petparačkom romanu, već dve decenije pokušavao da odstupi iz direktorskog borda ali “nije mogao protiv sebe” – mislio je da je IKEA, i sve u vezi nje, isključivo “lična stvar”.

IKEA book

Ali, Kamprad ima svoje ideje dok je realnost nešto sasvim drugo. Da bi se sastavila slika “nove” kompanije IKEA treba reći da ona već odavno nije Kampradova. Počnimo umetanjem Kampradove kompanije u vaš internet-pretraživač. Na samom vrhu je već “mešano meso”, sa raznolikim vlasnicima; većinom prodavnica upravljaju posebne, odeljene IKEA grupe. Tako je u vlasništvu Holandije Stichting INGKA Fondacija, u kojoj je Jonas Kamprad član odbora. Nemojmo prevideti i veze sa Ikano grupom, koja upravlja Kampradovim porodičnim bogatstvom i nekim IKEA prodavnicama. Njen predsednik je Peter Kamprad i njegova dva brata koji su u bordu direktora. Sama struktura, koja ima malo od one skandinavske jednostavnosti kojom se odlikuje dizajn nameštaja IKEA, ima za cilj da se što bolje umakne poreskim nametima te da se, koliko je to moguće, korporacija kontroliše kao “porodična stvar”.

To pokazuje da su prodavnice prilično dobro radile prošle godine, uglavnom zahvaljujući odličnoj prodaji na tržištima brzorastućih zemalja kao što su Kina i Rusija. Upamtimo ovo,  kako bismo naučili šta znači švedska štedljivost za uspeh u biznisu, ali ne zaboavljajući ni za tren da je IKEA inkriminisana od strane poreznika; IKEA nije NGO koja od države uzima grantove, već plaća ogromne poreze – te je, zato, netransparentnost njenih tokova novca ono što je već decenijama prati i što joj “sreću kvari”.

Ovaj prelazak  na mlađu generaciju loze Kamprad već je dugo predmet polemike. Međutim, njegova ostavka možda još nije svršena stvar. Ingvar Kamprad kaže da će nastaviti da „razmenjuje ideje i stavove“, kao i da će „provoditi vreme u prodavnicama i fabrikama“. To se odnosi i na relacije između Kamprada i tempa kojim izvršni direktor Ikea grupe Mikael Olson otvara nove prodavnice. Sam Olson je planirao da se povuče u septembru. Njegov naslednik biće Peter Agnefjel , koji trenutno vodi IKEA u Švedskoj.
I pored svih informacija koje se trenutno emituju u vezi IKEA korporacije, još uvek nije sasvim izvesno ko će u budućnosti biti njen „vođa parade“.

The Economist, Business Insider & Johan Stenebo

Pročitajte i ovo...