Home VestiBiznis & Finansije Evropska komisija: Učili smo se na Grčkoj, ali nismo (mnogo) grešili

Evropska komisija: Učili smo se na Grčkoj, ali nismo (mnogo) grešili

by bifadmin

Evropska komisija juče je uzvratila na kritike MMF da je najodgovornija za loše procene u vezi sa padom grčkog društvenog proizvoda i rastom nezaposlenosti, izazvanim preoštrim merama štednje. MMF je prethodnog dana optužio Evropsku komisiju kao glavnog krivca za greške učinjene tokom spasavanja Grčke. 

Odgovarajući na pitanja novinara, Sajmon  O’Konor, portparol Olija Rena,  rekao je da su optužbe MMF potpuno pogrešne i da nije tačno da nije dovoljno urađeno na podsticanju ekonomskog oporavka Grčke. Na preko 50 strana izveštaja MMF objavljenog u sredu uveče oštro je kritikovana Evropska komisija jedna od tri člana Trojke – Evropske komisije, MMF-a i Evropske centralne banke. mario Dragi predsedavajući ECB je odbio da odgovara na optužbe iz papira MMF.

grčka kriza

U izveštaju MMF je rečeno da iako je Grčka izbegla bankrot i ostala u evrozoni, recesija koja je izazvana merama spašavanja bila preduboka a nivo nezaposlenosti takođe porastao iznad predviđenog nivoa. U izveštaju se takođe navodi da je Evropska komisija više vodila računa o tome da li su predložene reforme u skladu s anjenim pravilima nego sa tim kakve će posledice izazvati u grčkoj. Evropska komisija je sve osetljivija na kritike koje se nižu, da je previše stavila akcenat na štednju ne misleći dovoljno o koracima za podsticanje rasta i  suzbijanje previsokih stopa nezaposlenosti.

Grčka je šest godina za redom u recesiji a za to vreme društveni proizvod opao je za više od 23 odsto od 2008. Grčka nezaposlenost je 27 odsto i najveća je u EU, a među nezaposlenima je 62% mladih iznad 27 godina što je takođe rekord u EU.

O’Konor se fokusirao na „uspjehe“ koji se pominju u izveštaju MMF-a, i rekoa da ostanak Grčke u zoni evra „svakkao nije loš“. On je takođe pokušao da umanji značaj izveštaja napominjući da on ne odražava zvanične stavove MMF. U međuvremenu, Komisija je takođe saopštila da se ne „fundamentalno ne slaže“ s MMF-ovim zaključkom da je 2010. godine trebalo zaključiti posao oko restrukturiranja grčkih dugova. Da smo tako nešto pokušali mogli smo rizikovati sistemsku krizu, izjavio je O’ Konor. MMF je u izveštaju rekao da je „brže restrukturiranje duga bilo bolje za Grčku ali nie bilo prihvatljivo za EU partnere.“

Uprkos dve tranše paketa pomoći iz 2010 i 2011 u vrednosti od oko 200 milijardi €, grčki dug se popeo na oko 190 posto BDP-a, daleko iznad nivoa bilo koje druge zemlje EU-a.

O’Konor je priznao da je grčka kriza bila „proces učenja“.“Naravno, gledajući unatrag, možemo se osvrnuti na to kkave bi odluke bile preduzete u nekom idealnom svetu  …. ali svi partneri su dali sve najbolje u datoj situaciji“. O’Konor je rekao da Komsija takođe sprema analizu postupaka u grčkoj krizi ali nije rekao kada će ona biti objavljena.

Na novinarsko pitanje da li će ECB  ponuditi i svoje izvinjenje u postupanju oko Grčke, Dragi  je odgovorio: „Zaista ne“. „Jedna dobra stvar o ovom MMF izveštaju je da ECB nije kritikovan“, našalio se.

Euobserver

Pročitajte i ovo...