Home VestiPolitika i društvo Jedino Kina povećava svoj nuklearni arsenal

Jedino Kina povećava svoj nuklearni arsenal

by bifadmin

Iako se globalni arsenal nuklearnog naoružanja poslednjih godina smanjuje, prema poslednjim podacima Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja iz Stokholma, Kina je povećala broj svojih nuklearnih bojevih glava za deset u prošloj godini.

china-nuclear-arms
Kina velikom brzinom modernizuje svoju vojsku i po obimu vojnog budžeta sada je druga sila na svetu (iza SAD). Prošlog meseca su predstavnici kineskog ministarstva odbrane potvrdili svoje obećanje dato još sredinom šezdesetih godina da vojska ove zemlje neće započinjati nuklearne sukobe, ali prošlog decembra je predsednik Jinping rekao da „atomsko oružje predstavlja važan stub u izgradnji statusa moći zemlje“. Kineski arsenal procenjuje se na oko 250 nuklearnih bojevih glava, što je mali broj u poređenju sa ruskih 8.500 i američkih 7.700, međutim neki vojni analitičari ocenjuju da je po ovom pitanju Kina najmanje transparentna te se ne može sa sigurnošću govoriti o preciznom broju.

Na početku godine ukupni svetski nuklearni arsenal procenjen je na 17.265 bojevih glava, što je značajna redukcija u odnosu na prošlogodišnjih 19.000. Do ovog smanjenja je došlo pošto su SAD i Rusija sprovele bilateralni sporazum o kontroli i smanjenju naoružanja. Velika Britanija i Francuska imaju neizmenjen obim atomskog naoružanja, dok je jedino Kina, kao poslednja članica „velike petorke“ koja od sporazuma iz 1970. godine jedina ima pravo za proizvodnjom i posedovanjem nukleranog oružja, povećala svoj broj nuleranih bojevih glava za čitavih deset komada.

Pročitajte i ovo...