Home VestiEkonomija Kina: Da li je blagi oporavak proizvodnje dovoljan za miran san?

Kina: Da li je blagi oporavak proizvodnje dovoljan za miran san?

by bifadmin

Tokom maja sektor proizvodnje u Kini zabeležio je neznatno bolje rezultate nego u prethodnom mesecu pa se ekonomisti u drugoj najvećoj ekonomiji na svetu nadaju da će to makar malo ublažiti rastuću zabrinutost najvažnijih investitora.

china_1

S obzirom da je PMI (Purchasing managers’ index) za Kinu porastao na 50,8 u maju, za čitava 0,2 poena, ekonomisti u Razvojno-istraživačkom Centru, kineskoj analitičkoj kući, nadaju se potpunoj stabilizaciji ekonomije. Maj je bio osmi mesec uzastopce, kažu u ovoj instituciji, u kome je Kina beležila PMI iznad 50, što je pokazatelj ekspanzije. Ovi zvanični podaci razlikuju se sa preliminarnim koje je prošle nedelje objavila HSBC i prema kojima se dalo zaključiti da će Kina zabležiti pad ispod 50 indeksnih poena i prvu kontrakciju posle sedam meseci. O važnosti ovog indeksa i nujegovom tačnom merenju bila je ranije puno diksusije. Razlike između pozitvnih rezultata koje je objavila kineska vlada i negativnih, koje je objavila HSBC, nastale su zbog relativno malog uzorka kineskih proizvođača. I dok se vlada fokusira na poslovanje državnih firmi, ispitivanje HSBC u većoj meri obuhvata privatni sektor.

Većina ekonomista, ipak, smanjuje svoje prognoze za kinesku ekonomiju u ovoj godini. Evidentno je da je dvocifreni rast već stvar prošlosti, a moguće je da će na kraju 2013. biti i ispod 7,5% koje je zacrtala vlada. Prethodne nedelje MMF je umanjio prognozu sa 8% na 7,75%, a OECD sa 8,5% na 7,8%.

Pročitajte i ovo...