Home Vesti MMF: Francuska da sprovede reforme ili da padne tamo gde i ostali

MMF: Francuska da sprovede reforme ili da padne tamo gde i ostali

by bifadmin

Francuska će zapasti u položaj u kome su već njeni evropski susedi, ukoliko ne odradi reforme smanjenja svojih troškova rada i povećanja konkurentnosti, upozorio je danas Međunarodni monetarni fond.

„Vraćanje spoljne konkurentnosti ostaje ključni prioritet, i trebalo bi da bude dopunjen razvojem domaćih izvora rasta“, naveo je MMF u svom godišnjem izveštaju o Francuskoj objavljenom 3. juna.

Očekuje se da će francuska ekonomija ove godine pasti za 0,2 odsto, što je nešto više od prošlogodišnjih prognoza MMF-a (0,1%).  MMF je takođe upozorio Francusku da bi njen oporavak mogao biti sporiji no što je procenjeno jer su „rizici od prolongiranog evropskog zastoja i dalje visoki“.

france_demography_pensions

Za izlazak iz recesije potrebno je i držati korak sa ostalim zemljama evrozone koje trenutno prolaze kroz duboke reforme, pa Francuska treba da se fokusira na povećanje svoje konkurentnosti, i to smanjenjem troškova svoje radne snage i povećanjem izvoza.

„Ojačati reforme pokrenute od strane vlade u poslednjih šest meseci je nadasve potrebno kako bi se taj jaz prevazišao (kao i u drugim reformskim zemljama)“, saopštio je MMF.

Francuska vlada je takođe kritikovana zbog podizanja poreskih stopa onima s visokim primanjima.

„Kako prihodna baza na osnovu koje se finansira socijalno osiguranje i sistem preraspodele gube svoju izdašnost, povećana poreska opterećenja podrivaju podsticaje za stvaranje vrednosti“, naveo je MMF.

Nezaposlenost – trenutno na 11 odsto – i očekuje se da će porasti ove godine, uprkos obećanjima Olanda da će je do decembra 2013. smanjiti.

Na „pozitivnoj strani liste“ MMF navodi francusku demografiju, visoke stope ušteda francuskih domaćinstava, snažan momentum naučnih istraživanja i kvalitetnu javnu infrastrukturu.

Prošle nedelje, Evropska komisija je dala Francuskoj još dve godine da svoj budžetski deficit od 3,7 odsto bruto domaćeg proizvoda na kraju 2012 svede na 3 odsto, stopa koja je standardni “prag” za EU članice.

Francuski plan da smanji svoj deficit na 3,5 odsto u 2014, a ispod tri odsto u 2015 je po mišljenju MMF „odgovarajući“, i u skladu sa zahtevima EU.

Međutim,Fransoa Oland je prošle nedelje rekao da Evropska komisija nije ta koja treba da govori Francuskoj kako da se reformiše.

„Poštovali smo našu evropsku obavezu za smanjenjem deficita, Ali, u pogledu strukturnih reformi, posebno reformi penzija, na nama je – i samo na nama – da kažemo šta je pravi način za ostvarivanje tog cilja“, rekao je on.

Valentina Pop (Berlin, 5. jun)

EUobesrver

Pročitajte i ovo...