Home Vesti Nagrade za najbolje priče o Savamali

Nagrade za najbolje priče o Savamali

by bifadmin

Nagrade Mikser festivala za najbolje priče o Savamali i savskoj padini Beograda dobili su Miro Vojić (priča „Andrićeva fascikla boje limuna“) za najbolju savremenu priču, Ratko Dangubić („Košer biskvit Rakusen“) za najbolju priču o istoriji Savamale i Vladimir Krakov („Svetloplavi helikopter“) za najinovativniju priču.

SONY DSC
Žiri u sastavu Srđan V. Tešin, čiji je roman „Kroz pustinju i prašinu“ snažno svedočanstvo o Savamali devedesetih, Ivan V. Lalić, dramski pisac i jedan od utemeljivača Mikser festivala, i Gojko Božović, pisac i glavni urednik Arhipelaga, doneo je odluke o najboljim pričama posle čitanja preko sto priča koje su poslate na književni konkurs Mikser festivala i izdavačke kuće Arhipelag. Konkurs se pokazao kao neobično podsticajan, pa je za kratko vreme nastalo mnogo priča u kojima istorijska ili savremena Savamala postaju prvorazredni književni izazov. To na najbolji način pokazuje da priča o Savamali nije završena. Na književnom konkursu Miksera i Arhipelaga učestvovali su pisci različitih generacija i poetika, među kojima su i neki vrlo poznati savremeni pisci. Osim pisaca iz Beograda i Srbije, priče o Savamali na ovaj književni konkurs poslao je i čitav niz pisaca iz regiona, ali i pisci koji sada žive u Berlinu, Amsterdamu, Londonu ili Kembridžu.

Pored tri nagrađene priče, Žiri je izabrao još sedam priča o Savamali: Muharem Bazdulj „U ajduke“, Miodrag Kojadinović „A na tornju tudom-tudom Madžarica“, Vesna Perić „Slast biti sam(a) ili u žurbi ulice“, Filip Banković „Zapremina“, Ajla Terzić „Kratki rezovi“, Duško Antonić „Veče u ”Zlatnoj moruni”“, Aleksandar Đuričić „Dedin Sava i njegova mala“. Deset izabranih priča biće objavljeno polovinom septembra u zajedničkom izdanju Mikser festivala i izdavačke kuće Arhipelag pod naslovom „Priče o Savamali“.

Pročitajte i ovo...