Home VestiEkonomija Oštar pad indeksa Tokijske berze: Da li je abekonomija na izdisaju?

Oštar pad indeksa Tokijske berze: Da li je abekonomija na izdisaju?

by bifadmin

Današnji pad Nikeija-225 ( indeksa Tokijske berze) od 6,35% podstakao je priče o efikasnosti abekonomije, odnosno aktuelne japanske ekonomske politike.

Abekonomija je strategija premijera Šinzo Abea koja podrazumeva kombinovanje monetarnih i fiskalnih stimulansa i strukturnih reformi. Do sada se pokazala kao uspešna međutim sve lošije stanje Nikeija može da znači i da investitori nemaju mnogo poverenja u abekonomiju.

japanska ekonomija

Problem možda ne leži u ekonomskoj strategiji već u lošem PR-u japanske centralne banke koja nije uradila mnogo da ohrabri investitore po pitanju skakanja nominalnih prihoda od obveznica.

Banka Japana je ovih dana u javnosti prikazivana kao nestabilna i zbog unutrašnjih nesuglasica. I danas je bilo neslaganja među članovima njenog upravnog odbora kada se govorilo o porezu na potrošnju za sledeće proleće jer su neki mislili da zacrtana inflacija od 2% nije realna.

Ovo se sve dešava pred sutrašnje odobavanje Abeove „treće strele“, novog programa strukturnih reformi, od strane Kabineta. Cilj ovih reformi je inače snižavanje poreza da bi se podstakle investicije, otvaranje specijalnih ekonomskih trgovinskih zona i porast zapošljavanja žena.

Mnogi misle da ove reforme neće biti preterano uspešne, što se odrazilo i na tržišta, pokazao je Nikei.

Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...