Home VestiEkonomija Uljani škriljci će preoblikovati svetsku energetsku mapu

Uljani škriljci će preoblikovati svetsku energetsku mapu

by bifadmin

Uljani škriljci će bar na određeno vreme spasiti svet od nestašice energenata – američka Administracija za informacije o energetici procenila je da bi globalne rezerve škriljaca mogle da doprinesu ukupnom svetskom bogatstvu sirovinama sa 11%.

Naime, po najnovijim istraživanjima u 41 zemlji sveta postoji 345 milijardi barela „tehnički obnovljivih“ uljanih škriljaca. To doduše nisu garantovane rezerve već procene količine energenata koji mogu biti iskopani uz pomoć najmodernije tehnologije. Ali to ne znači da je energetska budućnost neizvesna.

skriljci

U nedavno objavljenom izveštaju PWC-a piše da uljani škirljci „imaju potencijal da preoblikuju globalnu ekonomiju, podstaknu rast energetske sigurnosti, nezavisnosti i pristupačnosti energije, i to na duži period“.

I Međunarodna agencija za energetiku (IEA) objavila je da isrpljivanje ovih prirodnih resursa može Ameriku od najvećeg uvoznika energenata da načini izvoznikom istih. Međutim, ispred Amerike i Kine, među škriljcima najbogatijim zemljama našla se Rusija.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...