Home VestiEkonomija Apple bi mogao osam puta da isplati dug Detroita

Apple bi mogao osam puta da isplati dug Detroita

by bifadmin

Informatički gigant Apple u ovom trenutku poseduje 146,6 milijardi dolara u kešu i hartijama od vrednosti, od čega se 106 milijardi nalazi na ofšor lokacijama. To je skoro osam puta više od 18,5 milijardi dolara duga nekadašnjeg centra američke industrije Detroita, koji je pre nekoliko dana objavio bankrot. Uprkos tome, IT kompanija je odlučila da se zaduži za 30 milijardi dolara!

Apple-money-logo
Apple nikada nije imao više novca u svojim rukama, sudeći prema jučerašnjem finansijskom izveštaju ove kompanije. S druge strane, Detroit, nekadašnji centar američke i svetske auto-industrije, nikada nije imao manje para. Njegove ulice su opustele, nekadašnji proizvodni pogoni se urušavaju, a kriminal cveta, što jedino još inspiriše holivudske scenariste krimi serija. Ovakva slika je ujedno i najbolji pokazatelj tranzicije u kojoj se nalazi američka, pa i svetska ekonomija – od industrijske prema ekonomiji znanja.

Međutim, gomila finansijskih sredstava na kojima Apple leži u poslednje vreme rezultat je višegodišnjeg nagomilavanja, kažu američki analitičari, i nespremnosti uprave da ulože makar deo tolikog blaga u nove investicije, što bi eventualno moglo na kraju i da joj se obije o glavu, pogotovo što poslednja dva kvartala kompanija beleži, zasada još uvek neznatni, pad profita dok je Samsung prošle godine preuzeo primat na tržištu pametnih telefona. S obzirom da većina aktive Apple leži u inostranstvu, uprava je odlučila da svojim akcionarima isplati 30 milijardi dolara dividendi tako što će se zadužiti. Iako ova odluka na prvi pogled deluje neverovatno, ispostavlja se da je kompaniji ovaj potez jeftiniji nego da plaća korporativni porez u visini od 35% kako bi prenela svoj novac u SAD.

Pročitajte i ovo...