Home VestiBiznis & Finansije Državne institucije nezakonito naplaćuju takse

Državne institucije nezakonito naplaćuju takse

by bifadmin
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) danas je predočila gra]anima i privrednicima da im nekoliko državnih insitucija nezakonito naplaćuju takse, jer za uvećane iznose nemaju saglasnost Ministarstva finansija i privrede. Među tim institucijama su Uprava carina, Uprava za veterinu, Republički geodetski zavod, Komisija za zaštitu konkurencije, Republička radiodifuzna agencija.
 nono
Sve institucije kod kojih takse nisu utvrdjene zakonom bile su dužne da nove iznose utvrde do 31. marta, u skladu sa paravilnikom koji je u februaru usvojila Vlada Srbije. Tim pravilnikom su institucije obavezane da utvrde nove iznose taksi, ali tako da odražavaju realnu cenu u odnosu na pruženu uslugu, i za to je propisana formula.
Takođe, izmenom Zakona o budžetskom sistemu uvedena je obaveza da nakon usklađivanja iznosa taksi institucije zatraže odobrenje Ministarstva finansija i privrede pre nego što počnu da primenjuju novi cenovnik. U tom ministarstvo je NALED-u potvrđeno da nijedna od pet institucija, za koje su traženi podaci o pribavljanju saglasnosti o novom iznosu taksi, nije ispunila zakonsku obavezu.

Pročitajte i ovo...