Home VestiEkonomija Evropa se ponaša slično kao i Japan pred „izgubljenu deceniju“

Evropa se ponaša slično kao i Japan pred „izgubljenu deceniju“

by bifadmin

Nedavno je MMF poručio liderima evrozone da moraju hitno da se pozabave rešavanjem problema u bankarskom sektoru. Jedan od najvećih problema je to što su mnoge banke u evrozoni u sličnoj situaciji kao japanske banke devedesetih. Dok im se pogoršavaju bilansi stanja one odbijaju svaku pomoć koja bi dovela do dokapitalizacije.

Kako kažu iz Fonda, banke iz evrozone su nesposobne da prepoznaju svoje gubitke, što posledično dovodi do nesigurnosti u pogledu kvaliteta njihove aktive, odnosno što ih sputava u privlačenju novih injekcija kapitala i kredita. MMF predlaže da se tačno popišu gubici ovih banaka i da se zdrave banke dokapitalizuju a one koje imaju neodrživo poslovanje zatvore.

banke evrozone

Jer, upravo takva situacija je stvorila „izgubljenu deceniju“ u Japanu – popisivanje i likvidiranje gubitaka baš i nije bilo deo japanske poslovne kulture što je rezultiralo nemogućnošću da spasu banke svežim kapitalom.

rastpozajmica(Rast pozajmica fizičkim licima)

Brojne banke u evrozoni se ponašaju slično a Bazel III im je i zvanično omogućio stagnaciju u japanskom stilu. Poslednji podaci ECB-a pokazali su tako slab rast pozajmica da su čak i pesimisitčni ekonomisti bili iznenađeni.

Zato bi lideri evrozone trebalo da se pozabave dokapitalizacijom ili gašenjem pojedinih banaka i stvaranjem pogodne atmosfere za povlačenje sredstava od Evropske centralne banke.

Izvor: Biznis Insajder

Pročitajte i ovo...