Home VestiEkonomija Jat i Etihad strateški partneri od 1. avgusta

Jat i Etihad strateški partneri od 1. avgusta

by bifadmin
Sudbina srpske avio kompanije trebalo bi da bude rešena 1. avgusta, za kada je zakazano potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu Jat ervejz i Etihad ervejza iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Detalji sporazuma na koji će u ime Vlade Srbije potpis staviti prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, za sada nisu poznati.
 
Kako je ranije najavljivano, Etihad će preuzeti 49 odsto kapitala Jata, a preostalih 51 odsto ostaće u vlasništvu države Srbije, a postaviće i svog čoveka na mesto za čelnog menadžera Jata.
Vlada Srbije je 17. juna potpisala sa Etihadom memorandum o razumevanju, za unapredjenje razgovora o mogućem investiranju Etihada u Jat. Predsednik Etihada Džejms Hogan je tada najavio da bi na osnovu uvida u poslovanje i pregleda dokumentacije Etihad mogao da da ponudu za Jat za 30 dana. Etihad i Jat potpisali su 15. aprila ugovor o saradnji kroz zajedničke letove i prodaju karata, a Etihad je na osnovu tog dokumenta 15. juna uveo svakodnevne letove na liniji izmedju Beograda i Abu Dabija.
Etihad-Airways
Vlada Srbije je u prossloj deceniji bezuspešno pokušala da privatizije Jat. Na prodaju je ponudjen 2008. godine, ali se i na taj tender niko nije javio. Etihad je jedna od najbrže rastućih aviokompanija u svetu, osnovana 2003. godina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Suvlasnik je avikompanija Er Berlin, Er Sejšeli, Virdžin Australija, Er Lingus, Džet ervejz.
Etihad ervejz, nacionalna kompanija UAE, 2012. godine je prevezla 10,3 miliona putnika. U prvom kvartalu ove godine od prevoza putnika imala je prihod od 900 miliona dolara, što je rast od 19 odsto, od prevoza robe prihod je bio 193 miliona dolara, 17 odsto više nego u istom periodu 2012.

Pročitajte i ovo...