Home VestiPolitika i društvo Kina se bori protiv farmaceutske korupcije

Kina se bori protiv farmaceutske korupcije

by bifadmin

Kineske vlasti shvatile su da se odlučnije moraju boriti protiv ilegalnih aktivnosti u farmaceutskoj industriji pošto su rukovodioci GlaxoSmithKline Plc (GSK) otvoreno na televiziji objašnjavali kako su podmićivali regulatore koji odobravaju lekove.

Naime kineska Komisija za hranu i lekove upravo sprovodi polugodišnju istragu o lažnim lekovima, neovlašćenoj prodaji lekova i falsifikovanju recepata. Oni će se takođe pozabaviti i podmićivanjem, kaže Jan Đangin, portparolka Komisije.

kinezi korupcija

Ovo nije vezano samo za kompanije koje se bave lekovima i medicinskim pomagalima. I Apple i YUM su bili među kompanijama koje su morale da se izvinu kineskim potrošačima, primorane od strane nervoznih kineskih vlasti koje se bore sa besom javnosti zbog skandala poput onog sa kontaminiranim mlekom u prahu ili sa prodajom pacovskog mesa kao ovčijeg.

Međutim, afera sa britanskom farmaceutskom kompanijom izazvala je dodatnu lavinu nezadovoljstva – posebno kada je na Kineskoj centralnoj televiziji u udarnom terminu emitovana detaljna reportaža o tome kako je GSK preko jedne turističke agencije podmićivao kineske regulatore. Naime, Lijang Hong, menadžer kineskog Glaxo-a na TV-u je objasnio kako su rukovodioci ove farmaceutske kompanije potplaćivali regulatore koji lekove odobravaju i rukovodstvo bolnica da ih koristi.

Zbog ovoga je vladajuća Komunistička partija pozvala na intenzivniji nadzor nad stranim kompanijama koje su sklone „komercijalnom podmićivanju“. Za sada su, po rečima Vendi Visong iz advokatske kancelarije koja se bavi antikorupcijskim pravom, pod istragom bar 4 međunarodne farmaceutske kompanije.

Izvor: Blumberg

Pročitajte i ovo...