Home VestiEkonomija Kineske vlasti tvrde da je pad privrednog rasta na 7,5% deo reforme

Kineske vlasti tvrde da je pad privrednog rasta na 7,5% deo reforme

by bifadmin

U drugom kvartalu ove godine rast kineske privrede je usporio na 7,5%, što je zapravo pad od 0,2% u odnosu na prethodni kvartal, koji je za isti procenat pao u odnosu poslednji kvartal 2012.

Industrijska proizvodnja u junu rasla je 8,9%, što je opet usporavanje od majskih 9,2%.

Maloprodaja je međutim zabeležila bolje rezultate – sa majskih 12,9% porasla je u junu na 13,3%.

kina

Sa sastanka koji je u petak premijer Li Kećijang održao sa svojim kabinetom u javnost je puštena poruka da „su Kini potrebne inovacije i duboko razmišljanje za jačanje domaće potrošnje“.

Kineske vlasti tvrde da će ova zemlja u 2013. imati zacrtanih 7,5% rasta, uprkos evidentnim činjenicama da iz meseca u mesec njen privredni rast pada. Sami kažu da su dozvolili niži rast zarad dugoročnih ciljeva –održivije i produktivnije ekonomije.

Da podsetimo, već godinama su podsticaji za kinesku ekonomiju jeftini krediti za ulaganje u proizvodnju, infrastrukturu ili izvoz, koji su zapravo i doprinosili dvocifrenom rastu ove azijske privrede. Ovaj ekonomski model je međutim postao neodrživ zbog raznih faktora, među kojima je i starenje populacije, pad produktivnosti radne snage, rast cene rada i renminbija – zbog kojeg Kina gubi na konkurentnosti – ali i pad tražnje u inostranstvu zbog svetske krize.

Zato su se kineske vlasti okrenule domaćoj tražnji, liberalizaciji tržišta i zaštiti životne sredine.

Izvor: Njujork Tajms

Pročitajte i ovo...