Home VestiEkonomija Mario Dragi nastavlja sa politikom jeftinog pozajmljivanja

Mario Dragi nastavlja sa politikom jeftinog pozajmljivanja

by bifadmin

Evropska centralna banka odgovorila je na potez američkog FED-a sa povećanjem cena pozajmljivanja obaveštenjem da će nastaviti sa rekordno niskim kamatnim stopama u doglednoj budućnosti, te na taj način i dalje pokušavala da zaštiti ranjenu ekonomiju EU.

interest-rates
U značajnoj izmeni dosadašnje prakse ECB i Banka Engleske dozvolile su potencijalnim investitorima mnogo bolji uvid u planove za bližu budućnost i upozorile na mogući negativni uticaj koje bi na tržište imalo povećanje kamatnih stopa, do koga može doći usled povećanja prinosa u SAD pošto je FED saopštio da će pooštriti monetarnu politiku krajem godine. „Upravljački savet očekuje da će glavne kamatne stope ECB ostati na sadašnjem ili čak nižem nivou još dugo vremena“, izjavio je Mario Dragi na konferenciji za štampu, pošto je ECB odlučila da zadrži kamatne stope na rekordno niskom nivou od 0,5%.

najnoviji statistički podaci pokazuju da je u evrozoni došlo do stabilizacije i pozitivnog trenda, a u Velikoj Britaniji i do većeg ubrzanja. Dragi je podržao Marka Karnija, guvernera Banke Engleske u njegovoj kritici pooštrenih kriterijuma na tržištu novca. Osim što je najavila niske stope ECB je objavila smernice za naredni dugoročni period, što je izuzetak u njenom petnaestogodišnjem poslovanju i dobar signal za investitore.

izvor: http://money.cnn.com/2013/07/04/news/economy/uk-economy-rates/index.html?hpt=ibu_c2

Pročitajte i ovo...