Home VestiEkonomija Markit: Preduzeća opet pesimistična

Markit: Preduzeća opet pesimistična

by bifadmin

Preduzeća širom sveta imaju sumorna očekivanja o njihovim poslovnim izgledima pokazala je Markitova analiza na osnovu ankete sprovedene u junu. Zato je malo verovatno da će se povećati njihova investiciona potrošnja i zapošljavanje, što nadalje otežava već mlak i neujednačen ekonomski oporavak.

Analiza podataka koje je prikupio Markit među 11.000 proizvođača i pružalaca usluga u 17 zemalja širom sveta, u anketi sprovedenoj od  12. juna do 26. juna, udeo onih koji očekuju povećanje aktivnosti tokom narednih 12 meseci premašio je procenat onih koji očekuju pad za 30 procentnih poena , što je pad u odnosi na 39 procentnih poena kada su preduzeća bila anketirana u februaru ove godine.

Pad poslovnog poverenja je najnoviji pokazatelj koji govori da je vrlo malo izvesno da će doći do značajnijeg oživljavanja globalne ekonomske aktivnosti u ovoj godini. Kada su preduzeća uverena da će se buduća aktivnost povećati, ona obično ulažu u novu opremu i zapošljavaju radnike, što zauzvrat vodi povećanju ekonomskog učinka.
pesimista i optimista
Međunarodni monetarni fond je prošle nedelje smanjio prognozu globalnog privrednog rasta u ovoj godini, na 3,1% sa 3,3%, navodeći usporavanje u nekim velikim zemljama u razvoju, kao i borbu evrozone da izađe iz najduže posleratne kontrakcije u regionu kao glavne razloge za niže prognoze.
Prema Markitu pad poverenja je najviše izražen u SAD i Kini, sa manjim padovima zabeleženim u evrozoni i Japanu.
„Pogoršanje poslovnog optimizam u U. S. sugeriše da tempo ekonomskog rasta naglo usporava u odnosu na to što smo videli ranije ove godine i dovodi u pitanje sposobnost privrede da nastavi generisanje radnih mesta u bilo kojim tempom koji je viđen ranije ove godine „, rekao je Kris Vilijamson, glavni ekonomista u Markitu. „Bilo koja ideja o neizbežnom smanjivanju podsticaja Federalnih rezervi u ovom trenutku je preuranjena.“
Velika Britanija je bila jedan od glavnih izuzetaka od opšteg trenda, sa preduzećima koja pokazuju sve više optimizma u vezi sa svojim izgledima , po čemu je slična samo situaciji u Brazilu gde su kompanije još optimističnije. Ekonomija Velike Britanije je i dalje ispod nivoa na kom je bila pre finansijske krize 2008, ali postoje neki znaci da je oporavak. MMF je prošle nedelje povećao prognozu rasta za Veliku Britaniju, a mnogi ekonomisti smatraju da je tamošnja ekonomija rasla bržim tempom u drugom kvartalu nego u prvom.
U okviru evrozone, prema podacima Markita, ima znakova rasta poslovnog optimizma u nekim zemljama koje su bile u prvom planu fiskalne i bankarske krize, posebno u Španiji i Irskoj. Ali, tu je još uvek nisko poverenje u Nemačkoj i Francuskoj, dve najveće nacionalne privrede koje koriste evro.

Pročitajte i ovo...