Home VestiEkonomija OECD: Akcioni plan protiv poreskog haosa

OECD: Akcioni plan protiv poreskog haosa

by bifadmin

Nacionalni poreski zakoni i stope nisu u najboljoj meri pratili globalizaciju korporacija i razvoj digitalne ekonomije, pa su nastali veliki jazovi koje međunarodne kompanije mogu lako da iskoriste kako bi veštački smanjile plaćanje poreza, kaže se u novom izveštaju OECD.

taxevasion

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je pripremila Akcioni plan sa 15 smernica koje bi omogućila vladama lakšu upotebu finansijskih instrumenata za prikupljanje poreza i sprečavanje međunarodnih korporacija da ih plaćaju u smanjenom obimu ili u potpunosti izbegavaju. Ovaj plan pripremljen je za sastanak ministara finansija G20 u Moskvi.
„Akcioni plan koji bi trebalo da bude primenjen u naredne dve godine predstavlja prekretnicu u istoriji međunarodne poreske saradnje i on će omogućiti pravilnu, transaparentnu i jedinstvenu upotrebu poreskih standarda u zajedničkom međudržavnom delovanju kako bi se sprečili dosadašnji propusti. Međunarodni poreski propisi, u nekim državama na snazi još od 1920-ih, govore da velike kompanije ne moraju da plaćaju porez u dve različite zemlje, što se zloupotrebljava u velikoj meri“, istakao je generalni sekretar OECD Anhel Guria. U zvaničnom obaveštenju ove organizacije istaknuta je i potreba za većim oporezivanjem tzv. nematerijalnih vrednosti, kao što su vrednosti robnih marki ili intelektualne svojine.

Pročitajte i ovo...