Home VestiEkonomija OECD i MOR: Za smanjenje nezaposlenosti važna međunarodna saradnja

OECD i MOR: Za smanjenje nezaposlenosti važna međunarodna saradnja

by bifadmin

U zajedničkoj izjavi generalnog direktora Međunarodne organizacije rada Gaja Rajdera i generalnog sekretara OECD-a Anhela Gurie sa okupljanja ministara rada i zapošljavanja iz G20 u Moskvi stoji poziv da nadležni ministri pojačaju svoju saradnju u pogledu zapošljavanja i socijalne politike.

Međutim, svaka članica G20 ima svoje specifičnosti u pogledu uspeha politike rada. Naime, u proteklih godinu dana nezaposlenost je za nijansu pala u polovini članica dok je u drugoj polovini rasla. Preko 25% nezaposlenih imaju Južna Afrika i Španija, preko 11% ima celokupna EU, iznad 7% Kanada, Turska, Velika Britanija i SAD, a ispod 6% Australija, Brazil, Kina, Nemačka, Indija, Indonezija, Južna Koreja, Meksiko, Rusija i Saudijska Arabija.

Business man surrounded by people

Početkom ove godine širom G20 broj nezaposlenih je dosegao 93 miliona, od čega je 30% nezaposlenih bez posla duže od godinu dana. Da bi se vratili na pretkrizni nivo zaposlenosti, mora se generisati bar 67 miliona novih radnih mesta u G20.

Kako bi se bolje nosile sa izazovima rasta nezaposlenosti, države moraju kombinovati dobru makroekonomsku politiku sa podsticajima za zapošljavanje i socijalnom zaštitom. Paralelno sa tim moraju jačati održiva ekonomija, investicije i bankarski sektor.

U zajedničkoj izjavi stoji da posebnu pažnju treba obratiti na nezaposlenost mladih. Početkom godine nezaposlenost ove populacije je bila preko 16% u 10 članica G20, od čega je u više članica (Francuska, Indonezija, Italija, Velika Britanija, Saudijska Arabija i EU) prešla 20%, a u Španiji i Južnoj Africi čak 50%.

Međutim zemlje koje su postigle nisku nezaposlenost mladih imale su kvalitetno niže i više obrazovanje, jako stručno obrazovanje, kao i dobro profesionalno vođenje i orijentaciju mladih.

Pročitajte i ovo...