Home VestiEkonomija Poljska se suočava sa mogućom recesijom

Poljska se suočava sa mogućom recesijom

by bifadmin

Od početka krize 2008. Poljska je ostatku Evrope delovala kao svetionik koji pokazuje pravi put ka ekonomskoj stabilnosti. Poljski BDP je u poslednje četiri godine rastao u proseku 3,5% godišnje. Međutim, kako upozorava Social Europe journal, uspeh njene ekonomije je većinom baziran na podizanju sredstava iz EU fondova, koji sada presušuju.

A upravo javna potrošnja imala je pozitivan uticaj na poljsku ekonomiju – od 2008. do 2012. javna potrošnja porasla je sa 15,1 milijardi evra na 16,5 milijardi, baš zahvaljujući EU fondovima.

pojska

Ulagalo se u infrastrukturu, posebno kada je pripremano takmičenje Euro 2012, ali i u stanogradnju. Ovaj vid investicija od 1,8 milijardi evra u 2005. porastao je na 3,1 milijarde 2010. godine.

Stabilan rast poljske privrede usporio je prošle godine, što se poklopilo sa smanjenjem investicija. Sada se pogoršava i situacija na tržištu rada – ove godine je nezaposlenost narasla na preko 14% a plate su pale prvi put od ranih 90-tih. Zato pada i domaća tražnja.

Pošto u 2013. ističe većina fondova koje je ova zemlja koristila postavlja se pitanje da li će ona moći da održi ekonomski rast. Ostaje nada u fondove koji će biti izdvojeni iz budžeta za period 2014-2020. Iako je prvi put u istoriji on smanjen, Poljska će uspeti da izvuče 82 miliona evra više nego što je dobila iz budžeta 2007-2013.

No, uprkos izvanrednim pregovaračkim sposobnostima poljske vlasti ova zemlja je i dalje u problemu posebno kada se radi o deficitu i javnom dugu. Osim toga, ona se obavezala da će umesto u infrastrukturu narednih godina ulagati u inovacije, koje ne utiču tako brzo na rast ekonomije kao njen prethodni zamajac.

Pročitajte i ovo...