Home VestiEkonomija Slavni ekonomisti su poslovni gurui današnjice

Slavni ekonomisti su poslovni gurui današnjice

by bifadmin

Wall Street Journal je sastavio listu na kojoj rangira najuticajnije poslovne mislioce današnjice. Na njoj dominiraju svetske zvezde iz oblasti ekonomije poput Pola Krugmana, Džozefa Štiglica, Majkla Portera, Roberta Rajha i Muhameda Junusa.

Paul-Krugman-with-Cat1

Lista ljudi koji oblikuju poslovnu viziju modernog sveta sastavljena je na osnovu broja pretraga na Googlu, pominjanja u medijima i akademskih citata. Prethodno rangiranje ovom metodologijom obavljeno je 2008. godine pa se na osnovu poređenja lako može zaključiti da li se, i na koji način, u međuvremenu promenila biznis filozofija, te koji su su to pojedinci koji najviše utiču na njeno oblikovanje. Jedan od autora liste, Tom Devenport, naglašava da na ovogodišnjoj listi dominiraju „selebriti ekonomisti“ a glavi razlog za to je naravno ekspanzija globalne finansijske krize. Prema njegovim rečima, poslovnim ljudima sada je važnije da shvate šta je dovelo do krize i na koji način je najbolje u njoj „sačuvati živu glavu“. Ono što je isto na novoj i staroj listi je skoro potpuni nedostatak žena. Na ovogodišnjem rangiranju u prvih 50 našla se samo jedna žena – investitorka Ester Dajson.

Lista prvih deset za 2013. godinu izgleda ovako: 1. Pol Krugman, 2. Džozef Štiglic, 3. Bil Gejts, 4. Majkl Porter, 5. Tomas Fridman, 6. Erik Šmit, 7. Ričard Brenson, 8. Malkolm Gledvel, 9. Robert Rajh, 10. Džek Velč. Gejts, Gledvel, Fridman i Rajh nalazili su se u prvih deset i pre pet godina.

Izvor: WSJ 

Pročitajte i ovo...