Home VestiEkonomija Ako se sirijski scenario desi u Iraku sirova nafta će koštati do 150 dolara po barelu

Ako se sirijski scenario desi u Iraku sirova nafta će koštati do 150 dolara po barelu

by bifadmin

Majkl Vitner iz Sosijet ženerala sastavio je za svoje klijente specijalni izveštaj o najvećim rizicima od proširivanja nemira iz Sirije na Irak, u kojem nasilje postaje sve učestalije.

Krvavi konflikt Sunita i Šiita u Iraku dostigao je nivoe neviđene u poslednjih pet godina a svet izgleda ne strahuje toliko za živote ovih ljudi koliko za rast cena nafte. Naime, naftovodi koji vode ka Turskoj u poslednja tri meseca sve češće su meta napada a Vitner kaže da bi slični napadi mogli početi da se događaju i južnije ka Basri, glavnoj iračkoj luci.

irak

Na sve to bi još i Iran, jedini savezniik Sirije u ovom regionu, mogao da podstiče nasilje u Iraku zbog svojih ciljeva, kao što je skok cene nafte i izazivanje ekonomskih problema u zapadnim demokratijama.

Po osnovnom scenariju sirova nafta će u narednim danima dobiti 5 do 10 dolara na vrednosti i koštati 120 do 125 dolara po barelu. Ovaj scenario oslanja se samo na iščekivanje kulminacije nasilja u Iraku. U to nije uključena moguća intervencija SAD u Siriji.

U najgorem scenariju sirova nafta će koštati 150 dolara po barelu, ako dođe do ozbiljnijih napada na cevovode u Iraku.

Izvor: Biznis Insajder

Pročitajte i ovo...