Home VestiEkonomija Andreas Treichl: Erste ostaje u Mađarskoj, širi se u Srbiji

Andreas Treichl: Erste ostaje u Mađarskoj, širi se u Srbiji

by bifadmin

Uprkos nepredvidivom regulatornom i ekonomskom okruženju, Erste Grupa ne želi da ode iz Mađarske, kaže izvršni direktor Erste Grupe, a mogućnosti za svoje proširenje u regionu centralne i istočne Evrope vidi uglavnom u Srbiji i Poljskoj.

andreas

„Političari imaju tendenciju da traže žrtvenog jarca pa često u toj nameri ciljaju na bankarski sektor. To, međutim, nije dobra strategija, jer nijedna država ne može da postigne ekonomski rast bez banaka“, izjavio je za mađarski sajt investor.hu izvršni direktor Erste Grupe Andreas Treichl. On veruje da postoji šansa da će se percepcija banaka poboljšati u Evropi, ali je takođe i ponovio da je Erste najteže oporezivana banka u svetu, kao i da je njena profitabilnost u Mađarskoj doživela ozbiljan udarac zbog mera štednje koje je uvela mađarska vlade.

CIE banke nisu slabe uopšte i njihova pozicija kapitala je „izuzetno dobra, njihova likvidnost je visoka i ne treba im pomoć države“, istakao je Treichl za investor.hu. „Ogroman problem koji moramo prihvatiti, pogotovo u Mađarskoj, je visok odnos kredita ispoljenih u švajcarskim francima. Napomenuo sam još 2007. tadašnjoj mađarskoj vladi i Centralnoj banci da bi trebalo da se zaustavi kreditiranje u stranoj valuti, ali nisu me slušali“, rekao je direktor Erste Grupe. U razgovoru sa novinarima Treichl je o planovima za eventualne akvizicije u regionu CIE naglasio da se posebno posmatra tržište Poljske i Srbije, s tim da vlasnici u Poljskoj precenjuju svoje banke, dok će u Srbiji potencijalni cilj biti neka manja banka koja posluje sa stanovništvom.

Pročitajte i ovo...