Home Vesti AOFI ne može da naplati 30 miliona evra kredita

AOFI ne može da naplati 30 miliona evra kredita

by bifadmin

Ana Malešević, generalni direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza saopštila je da je, zbog lošeg obezbeđenja, 30 miliona evra dodeljenih kredita faktički nenaplativu i da svega 15 odsto kreditnog portfolija Agencije ima adekvatna sredstva obezbeđenja. Sporni krediti nijednom rečju nisu pomenuti u Godišnjem izveštaju za 2012. godinu, koji je potpisao tadašnji generalni direktor  Milanko Bogosavljević, a u kojem se ističe i sledeće: „Mi smo specifična državna institucija koja već osmu godinu za redom završava poslovanje sa pozitivnim rezultatom i sa novčanim transferima iz dobiti prema osnivaču koji prelaze 20 odsto osnivačkog kapitala“, piše Privredni pregled.

Grom iz vedra neba u avgustovskoj vrelini je vest iz Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza da je, praktično, nenaplativo čak 30 miliona evra datih kredita. Ovaj podatak obnarodovala je Ana Malešević, direktorka ove državne agencije, koja je navela da je u toku prošle godine plasirano 60 miliona evra kratkoročnih kredita, a „ispravka vrednosti“ (stavka u kojoj se kriju sporna i nenaplativa potraživanja) je polovina te sume. „To znači da se polovina ovih plasmana može smatrati nenaplativim, što umanjuje kapital Agencije za istih tih 30 miliona evra“, tvrdi Ana Malešević u dopisu koji je dostavila svim članovima Skupštine i Upravnog odbora Agencije.

Interesantno je da je ova Agencija registrovana kao akcionarsko društvo (jedini član, odnosno stopostotni vlasnik je Republika Srbija), i kao takva, nikada nije bila predmet kontrole Narodne banke Srbije ili Državne revizorske institucije, bez obzira na to što praktično obavlja bankarsku delatnost, odnosno državna je firma. Malešević u svom dopisu navodi kako je sve to omogućilo deljenje kredita bez obezbeđenja. „Najveći deo plasmana Agencije je neadekvatno obezbeđen, jer su se kao sredstva obezbeđenja najčešće uzimale menice koje nemaju nikakvu vrednost kada se korisnik kredita nađe u problemima. Svega 15 odsto kreditnog portfolija ima adekvatno sredstvo obezbeđenja“, tvrdi direktorka Malešević.

Lane je plasirano 180 kredita, odnosno 77.432.000 evra. Promet faktoringa bio je 53.191.537, a premijski prihod osnovnog portfolija 818.682 evra. Najviše kredita (55 odsto) plasirano je po kamatnoj stopi od 3 odsto, 16 odsto kredita po stopi od 4 odsto, a 28 odsto ukupnih kredita po kamatnoj stopi od 5 odsto. Trećina kredita obezbeđena je najlošijim instrumentom – menicama, sledi jemstvo sa 19, zalog na robu sa 15, hipoteka sa 14, garancije sa 10, zalog na opremu sa 6 i lično jemstvo sa 4 odsto. Iz ovoga je jasno kako i zašto je došlo do 30 miliona evra nenaplativih plasmana.

money

Da u Srbiji jedan i jedan nisu uvek dva, potvrđuje i Izveštaj AOFI-ja za prošlu godinu: „Slučaj Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine su doveli do povećanog broja loših kredita u slučajevima gde su kao sredstva obezbeđenja posedovane garancije navedenih banaka, kao i odluka US Steela da prekine svoje aktivnosti u Smederevu, što je samim tim dovelo do ukidanja jedne od najvećih polisa u Sektoru za osiguranje. U 2012. godini ostvarili smo neto pozitivan rezultat od 167 miliona dinara, što predstavlja uvećanje u odnosu na prethodnu godinu od oko 91 milion dinara. Istovremeno, svi prihodi iz osnovne delatnosti su uvećani, osim prihoda od premija osiguranja, zbog izostanka pokrića za najvećeg izvoznika u 2011. godini – US Steel Srbija. U 2012. godini osigurali smo promet izvoznika u vrednosti od oko 130 miliona evra, dok je putem finansiranja plasirano isto toliko sredstava. Mi smo specifična državna institucija koja već osmu godinu za redom završava poslovanje sa pozitivnim rezultatom i sa novčanim transferima iz dobiti prema osnivaču koji prelaze 20 odsto osnivačkog kapitala“, objašnjava poslovanje u Godišnjem izveštaju za 2012. godinu Milanko Bogosavljević, tadašnji generalni direktor.

U izveštaju nema ni reči o spornim plasmanima, odnosno neadekvatnim kolateralama. Iz finansijskih izveštaja koji su dostupni javnosti to se ne vidi, a takozvani bruto bilansi, gde se vidi struktura u stavci „ispravka vrednosti“ su interna stvar firme, za koju se ne interesuju čak ni revizori, sem Državne revizorske institucije koja, na žalost, nema ingerencije u ovom slučaju.

AOFI je od svog osnivanja plasirala kroz kratkoročno finansiranje preko 720 miliona evra izvoznim preduzećima. Za sedam godina poslovanja osiguran je izvoz u vrednosti od blizu dve milijarde evra i isplaćena šteta od 4,5 miliona evra, a u portfoliju je preko 300 izvoznika.

Izvor: Privredni pregled

Pročitajte i ovo...