Home VestiPolitika i društvo Španija bi da nametne sankcije kompanijama koje rade u Gibraltaru

Španija bi da nametne sankcije kompanijama koje rade u Gibraltaru

by bifadmin

Tenzije oko Gibraltara i dalje rastu, posebno posle odluke Britanije da počne sa postavljanjem betonskih blokova na dno ovog morskog prolaza. Španija sad razmatra nametanje ekoloških sankcija kompanijama na delu britanske teritorije koje se bave transportom nafte i uglja.

Naime, španski ministar za zaštitu životne sredine Migel Arajas Kanet je rekao da je praksa transporta energenata opasna za morsku floru i faunu, a Gibraltarom prolazi (i ponekad tu danima stoji) velika količina ovog tereta, od čega lokalne vlasti imaju velike prihode.

“Promenićemo naše ekološke zakone kako bismo imali mogućnost da sankcionišemo kompanije koje transportuju energente a kojima su na ovom prostoru konstantno usidreni brodovi”, rekao je Kanet.

gibraltar luka

Gibraltarske vlasti saopštile su da Španija nema pravo da nameće bilo kakve zabrane u tuđim teritorijalnim vodama.

Da podsetimo, spor Španije i Britanije oko Gibraltara traje već nedeljama, pošto su britanske vlasti odlučile da tamo na delu svoje teritorije postave betonske blokove kako bi stimulisale rast broja riba. Zvanični Madrid pak smatra da je ovaj potez zapravo pokušaj sprečavanja španskih ribara da priđu ovim vodama Gibraltara.

Izvor: EuropeanVoice

Pročitajte i ovo...