Home VestiBiznis & Finansije Da li je nejednakost neizbežna?

Da li je nejednakost neizbežna?

by bifadmin

U čast američkog Dana rada, koji pada prvog ponedeljka u septembru, ekonomista Robert Rajh i Institut za ekonomsku politiku napravili su malu interaktivnu aplikaciju na sajtu ineqality.is koja pokazuje koliko bi danas trebalo da iznose plate američkih radnika, da su zarade zaposlenih pratile rast produktivnosti. Na zanimljiv način na sajtu se objašnjava koji su sve faktori doprineli rastu nejednakosti između bogatih i siromašnih i daju preporuke za lični i mogući zajednički angažman građana da se ovakav odnos u društvu popravi.

RRCartoon1

„Ekonomska nejednakost je realan i rastući problem u Americi . Od 1979 , radnici rade više, proizvode više robe , a ne ubiru plodove svoje povećane produktivnosti . Umesto toga , direktori i rukovodioci -top 1 % – sada kućama nose 20% prihoda nacije. Ali, to ne mora da bude tako . Rastuća nejednakost nije neminovnost – ona je stvorena . To je posledica namernih političkih odluka o porezima , trgovini , radu i regulaciji finansijskog tržišta. Ali, to je dobra vest: ako nejednakost nije neizbežna, onda ona nije i nepromenjiva“, poručuje EPI.

Iako je neprimenjiv na naše odnose plata, aplikacija je edukativna i pokazuje osnovne uzroke nejedankosti kako ih vidi ova ekonomska škola.

Pročitajte i ovo...