Home VestiBiznis & Finansije Deficit republičkog budžeta u julu uvećan za oko 2,80 milijardi dinara

Deficit republičkog budžeta u julu uvećan za oko 2,80 milijardi dinara

by bifadmin
Deficit republilkog budžeta na kraju jula je iznosio 100,73 milijarde dinara, što je za oko 2,80 milijardi više nego na kraju juna, objavilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.
Za sedam meseci ove godine ukupni prohodi republičkog budžeta su bili 463,56 milijardi, a rashodi 564,29 milijardi dinara.
Rebalansom budžeta za 2013. godinu predvidjeni su ukupni prihodi od 873,4 milijarde a rashodi od 1.051,7 milijardi, kako bi deficit iznosio 178,3 milijarde dinara ili 4,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Prihodi republičkog budžeta u julu su iznosili 80,43 milijarde, a rashodi 83,23 milijarde dinara.
Najveći rast prihoda bio je po osnovu poreza na dodatu vrednost (PDV) jer je naplaćeno 40,77 milijardi, što je oko 14 milijardi dinara više nego u junu.
Prihod od akciza u julu je iznosio 20,70 milijardi i za oko tri milijarde je manji nego prethodnog meseca. Izdaci budžeta za dodatacije organizacijama obeveznog socijalnog osiguranja smanjene su za oko 1,5 milijardi dinara i iznosili su 22,52 milijarde, dok su subvencije povećane za oko 1,3 milijarde, na 6,25 milijardi dinara. U julu su za 1,4 milijarde bili veći izadaci republičkog budžeta za otplatu kamata i iznosili su pet milijardi, a za kupovinu roba i usluga potrošeno je 5,85 milijardi, što je 2,2 milijarde dinara više nego u junu.
Kapitalni izdaci budžeta su iznosili 2,77 milijardi dinara i za 1,5 milijardi dinara su veći nego u junu.
stednja
Deficit konoslidovanog budžeta Srbije u julu je iznosio 2,3 milijarde dinara, što je najmanji mesečni manjak u državnoj kasi od početka ove godine, saopštilo je danas Ministarstvo finansija i privrede Srbije.
Ti podaci, kako je istaknuto, pokazuje da su mere za stabilizaciju državnog budžeta dale vidljive rezultate u dva uzastopna meseca.
„Uvodjenje stroge finansijske discipline i nulta tolerancija neplaćanja poreza, omogućili su rekordne prihode državnog budžeta u poslednja dva meseca, kada je na republičkom nivou ostvarena najveća naplata PDV-a i akciza od početka godine, ali i visoka naplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje“, navelo je Ministarstva finansija.
U prvih sedam meseci ove godine, ukupan deficit drđavnog budžeta iznosio je 83,3 milijarde dinara, što je za 26 odsto manje u odnosu na isti period prossle godine.
Po oceni Ministarstva finansija, ukoliko se nastavi nulta tolerancija neplaćanja poreza koju je uveo ministar finansija Mlađan Dinkić, i striktnim sprovođenjem ostalih stabilizacionih mera, realno je očekivati da će do kraja ove godine biti ostvareni veći prihodi budžeta u odnosu na plan. Veći budžetski prihodi omogućiće da manjak u državnoj kasi bude znatno manji u odnosu na projekciju iz rebalansa (198,9 milijardi dinara).

Pročitajte i ovo...