Home VestiEkonomija MMF sa sumornim prognozama za Španiju

MMF sa sumornim prognozama za Španiju

by bifadmin

Prema najnovijem istraživanju MMF u Španiji će još najmanje pet narednih godina nezaposlenost biti oko 25%, uprkos mogućem izlasku iz recesije tokom ove godine.

Spain-flag-debt-crisis

„Spor ekonomski oporavak neće dovesti do povećanja broja zaposlenih i može se očekivati da će stopa nezapsolenosti u Španiji ostati iznad 25% i u 2018. godini“ kaže se u najnovijem izveštaju MMF. Trenutna nezaposlenost u zemlji je 26%, a najnoviji ekonomski rezultati iz drugog kvartala dali su podstreka analitičarima i aktuelnom španskom premijeru Marjanu Rahoju nadu da će se stvari uskoro promeniti nabolje. Izlazak iz recesije moguć je već u trećem godišnjem kavrtalu, nakon uspešne letnje turističke sezone, ali ni on ne može da garantuje oporavak tržišta rada. U Španiji je trenutno nezaposleno više od šest miliona radno sposobnog stanovništva iznad 18 godina starosti.

Ovakvo sumorno predviđanje predstavlja novi udarac na napore premijera Rahoja da oporavi domaću privredu. Ako izađe iz recesije u drugoj polovini ove godine i krene putem ekonomskog oporavka, BDP u zemlji neće rasti više od 1% godišnje pre 2018. godine, a prema statističkim podacima kojima se služio MMF „u Španiji nikada nije dolazilo do povećanja broja zaposlenih kada bi privreda rasla tempom do 1% godišnje“, prenosi Financial Times.

Pročitajte i ovo...