Home VestiEkonomija MOL: Prodaćemo Inu, ako budemo morali i Rusima!

MOL: Prodaćemo Inu, ako budemo morali i Rusima!

by bifadmin

Spor hrvatske vlade sa mađarskom naftnom kompanijom MOL oko Ine, preti da eskalira raskidom ugovora. Iz MOL-a poručuju da će u tom slučaju najverovatnije prodati svoj udeo, „čak i Rusima ako budemo morali“, ali ne isključuju ni opciju preuzimanja većinskog udela u Ini.

low fuel

Mađarska naftna kompanija MOL učiniće još jedan pokušaj kako bi podstakla hrvatsku stranu na saradnju oko hrvatske naftne kompanije Ina, a ukoliko ne uspe, MOL želi da proda svoj udeo u Ini, rekao je za austrijsku novinsku agenciju APA visokopozicionirani zvaničnik MOL-a.
„Ako i nakon toga budu sprečavane odluke, na primer o velikim ulaganjima, MOL namerava da proda svoj udeo od 49 posto u Ini“, potvrdio je neimenovani izvor u mađarskoj kompaniji i dodao da nije isključena ni opcija preuzimanja većinskog udela u Ini. Naime, iako nije većinski vlasnik, mađarska kompanija prema ugovoru iz 2009. ima upravljačku kontrolu nad hrvatskim preduzećem, što mnogi u Hrvastkoj smatraju nepravednim, navodi austrijska agencija. Sporazum je završio i na sudu, kada je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader optužen da mu je je direktor MOL-a Zsolt Hernadi dao mito od 10 miliona evra.

Hernadi i MOL odbacuju optužbe, ali hrvatsko državno tužilaštvo i dalje istražuje ovaj slučaj, i čak je zapretilo da će preko evropkskog naloga pokrenuti Hernadijevo hapšenje, jer odbija saradnju, piše austrijska agencija. Hrvatska vlada je 2010. godine sprečila pokušaj MOL-a da svoj akcionarski udeo u Ini poveća na preko 50 odsto, a sadašnja vlada je nezadovoljna poslovnom politikom mađarske kompanije. Hrvatski ministar finansija Slavko Linić zamera MOL-u da ne ulaže u Inu, na primer u u rafineriju Sisak, uz ocenu da hrvatsko preduzeće želi da pretvori u beznačajni ogranak MOL-a.

Hrvatska vlada namerava da izmeni akcionarski ugovor sa MOL-om i za to formira pregovarački tim političara i stručnjaka, navodi APA dalje u tekstu. Prema rečima neimenovanog zvaničnika MOL-a, rafinerija Sisak je „ekonomska i ekološka katastrofa“, koja godišnje pravi višemilionske gubitke. „Održava se u životu samo zato što je važna za Sisak, pre svega zbog radnih mesta“, rekao je mađarski sagovornik i istakao da MOL planira da uloži 200 miliona evra u Rafineriju Rijeka, ali da se to, kako tvrdi, blokira na političkom nivou. Dok saradnja na nivou menadžmenta dobro funkcioniše, „na političkom nivou stvari se odvijaju kao u dečijem vrtiću“, kaže predstavnik MOL-a, uz opasku da mađarska kompanija jeste napravila neke greške u poslovanju, ali ne precizira koje.

Ukoliko Hrvatska ne bude spremna na kompromis, MOL će morati svoj udeo da proda. „Ako bude nužno prodaćemo ga i Rusima“, izjavio je predstavnik MOL-a, šro je, kako je istakao, poslednja opcija, s obzirom da mađarska kompanija ne želi da ruskim naftnim preduzećima olako prepusti naftno tržište jugoistočne Evrope.

Pročitajte i ovo...