Home VestiBiznis & Finansije NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 11 odsto

NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 11 odsto

by bifadmin

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou od 11 odsto.

Pad međugodišnje inflacije se nastavlja, čemu su u najvećoj meri doprinele mere monetarne politike i stabilizacija na tržištu hrane, konstatovao je Izvršni odbor. Oslabljeni inflatorni pritisci ukazuju da će se taj trend ubrzati u narednom periodu i da će se inflacija do oktobra vratiti u granice cilja od 4 ± 1,5 odsto.

Narodna_banka_Srbije

Ekonomski oporavak, započet krajem 2012. godine, nastavljen je i tokom 2013. Prema oceni Izvršnog odbora, privredni rast u ovoj godini iznosiće 2% i biće vođen povećanjem izvoza. Da je ekonomski oporavak održiv ukazuje i smanjivanje spoljne neravnoteže, o čemu svedoči i činjenica da je tekući deficit platnog bilansa u prvoj polovini 2013. iznosio 5,7% procenjenog bruto domaćeg proizvoda.

Izvršni odbor smatra da će dodatne mere fiskalne konsolidacije i sprovođenje strukturnih reformi doprineti daljem smanjenju inflatornih pritisaka, ali i spoljne neravnoteže, kao i da će pozitivno uticati na percepciju rizika ulaganja u Srbiju.

Međutim, imajući u vidu da su na najavu FED-a o mogućem smanjenju obima kvantitativnog popuštanja investitori na međunarodnom finansijskom tržištu reagovali smanjenjem spremnosti da prihvate rizike, što je uticalo na rast premije rizika i, posledično, na deprecijacijske pritiske u gotovo svim zemljama regiona i Srbiji, Izvršni odbor je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou.

Sledeća sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. septembra.

Pročitajte i ovo...