Home VestiEkonomija Nemačka se trudi da privuče više kvalifikovanih emigranata

Nemačka se trudi da privuče više kvalifikovanih emigranata

by bifadmin

Periferne zemlje evrozone imaju sve veću nezaposlenost mladih, posebno Španija, Grčka, Italija i Portugal. Verovatno se baš zbog toga istovremeno povećava broj emigranata iz ovih zemalja u ekonomski najrazvijenije države Evrope, pre svega u Nemačku.

U proteklih nekoliko godina broj emigranata iz PIGS (Portugal, Italija, Grčka, Španija) zemalja u Nemačku se utrostručio, ili bar udvostručio. Međutim, iako se Grci i Španci sve lakše odlučuju da napuste svoje osunčane domove zbog nemačkog standarda, ovi emigranti i dalje ne čine veliki procenat nezaposlenih u njihovim zemljama.

Tabela emigracije u Nemačku i porast iste u kriznim godinama

twabela

No, moguće je da će uskoro doći do novog rasta broja stranih radnika u Nemačkoj, ne samo zbog malih mogućnosti zaposlenja u oslabljenim perifernim ekonomijama već i zato što se nemačke organizacije poslodavaca i vlasti trude da privuku kvalifikovanu radnu snagu iz južne Evrope. Tako na primer u jednom pilot projektu nemačko Ministarstvo ekonomije i tehnologije sa 250.000 evra finansira dovođenje 50 mladih pripravnika u Hesen. Dok se broj ovakvih projekata širom zemlje povećava, političari prave okvir za privlačenje radne snage potpisivanjem memoranduma o primanju pripravnika sa zemljama poput Španije i Portugala.

Izvor: CEPS

Pročitajte i ovo...