Home VestiBiznis & Finansije Nisu utvrdjene sumnjive transakcije Berezovskog u Srbiji

Nisu utvrdjene sumnjive transakcije Berezovskog u Srbiji

by bifadmin
Uprava za sprečavanje pranja novca Srbije nije utvrdila da su sumnjivim novcem pokojnog ruskog biznismena Borisa Berezovskog kupovane firme u Srbiji, izjavio je danas direktor Uprave Aleksandar Vujičić. On je kazao da su u okviru provera transakcija Salforda u Srbiji Uprava imala samo posredna saznanja o vlasništvu Berezovskog u tom investicionom fondu, ali da ta saznanja nisu dokazana.
biscuit_1473586c

Salford je u Srbiji, preko Denjub fuds grupe BV i Clates holdinga BV iz Amsterdama, vlasnik nekoliko kompanija.

Apelacioni sud Srbije danas je saopštio da je Glavno tužilaštvo Ruske Federacije u oktobru prošle godine od Srbije tražilo zabranu raspolaganja imovinom Denjub fuds grupe BV i Clates holdinga BV, zbog sumnje da se radi o imovini stečenoj krivičnim delima za koja je Berezovski optužen u Rusiji.
Viši sud u Beogradu je 11. jula ove godine zabranio Denjub fuds grupi BV i Clates holdingu BV otuđenje i opterećenje njihovih udela u kompanijama u Srbiji – Bambi Banat, Zabavni park za decu i omladinu Bambi park, Imlek, Mlekara Subotica, Knjaz Miloš, Knjaz Miloš-Natura, Belosavac 2001. i Sekopak.
Tu odluku je 14. avgusta poništio Apelacioni sud i vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, s obrazložnjem da nije dokazana vlasnička povezanost Berezovskog i kompanija u Srbiji.
Po pisanju beogradskih medija, imovina Berezovskog u Srbiji je procenjena na 300 miliona dolara.

Ruski sudovi osudili su Berezovskog u odsustvu na višegodissnje kazne zatvora zbog pranja novca i zloupotreba.

Berezovski je umro 23. marta ove godine u Velikoj Britaniji, gde je živeo od 2000. godine, kad je dobio politički azil.

Veliko bogatstvo stekao je posle raspada Sovjetskog Saveza i tokom vlasti predsednika Borisa Jeljcina, kada je važio za jednog od najmoćnijih tajkuna, ali je posle dolaska na vlast Vladimira Putina protiv njega pokrenuto više postupaka.

Pročitajte i ovo...