Home VestiPolitika i društvo Rastu tenzije između Španije i Britanije oko Gibraltara

Rastu tenzije između Španije i Britanije oko Gibraltara

by bifadmin

Usred tekućih tenzija između Velike Britanije i Španije oko Gibraltara, Britanska kraljevska mornarica šalje flotu ratnih brodova ka spornom poluostrvu, ali naglašava da je reč o “rutinskom potezu” koji nije povezan sa trenutnom političkom situacijom, piše Fajnenšl Tajms.

Vest dolazi posle izveštaja da je dan ranije (8. avgusta) glavni ministar Gibraltara Fabian Picardo zatražio dodatnu pomorsku podršku u tinjajućem sporu, koji je dostigao svoj sadašnji vrhunac kada je gibraltarska vlada porinula betonske blokove u znak odmazde za ono što smatra povredom svojih voda od strane španskih ribara.

Map of Gibraltar

Dopisnik The London Evening Standard specijalizovan za izveštavanje o odbrambenim pitanjima Robert Foks, piše: Najnoviji zaplet je jedan od najoštrijih u poslednje vreme. Ali, uza sve uzavrele strasti u paklenoj vrelini podnevnog sunca na Gibraltaru, nezamislivo je da bi Britanija i Španija, koji veoma blisko sarađuju u NATO i UN, mogle dopustiti da dođe do većih komplikacija i ozbiljnijih akcija.
U međuvremenu, Ekonomist koji smatra da strateški značaj koje je poluostrvo nekada imalo za Britaniju, više ne postoji, pita: „Zašto ga ne dati?“ i nastavlja: … bilo je pokušaja od strane britanske vlade pre deset godina se da izdejstvuje dogovor o zajedničkom suverenitetu nad Gibraltarom. Ali stanovnici Gibraltara su bili ogorčeni, a Španija je bila zainteresovana za ovo samo ako to predstavlja korak ka povraćaju pune suverenosti koje je morala da se odrekne Ugovorom iz Utrehta 1713 godine. Na referendumu 2002, 98 odsto Gibraltaraca je odbacilo ovu ideju. Ovo je spor bez kraja na vidiku. […] Poslednji sukob će odložiti rešenje za još jednu generaciju.
U Španiji, konzervativni dnevnik ABC, osuđuje kao“neprihvatljivu britansku provokaciju“ i poziva da se  „rešina problem koji utiče na španske nacionalne interese, suverenitet i dostojanstvo,“ u vezi nezakonitih aktivnosti oko Gibraltara. Profesor moderne istorije, Rikardo Garsija Carcel jasno naglašava da je veliki problem Španije nedostatak državne politike prema pitanju Gibraltara..: “posle tri stotine godina, ništa nije naučeno o tome šta zapravo znači Utreht: da krhkost države, sektaške podele, nedostatak nacionalnog ponosa..koštaju”.

gibraltar1

Ali Ramon Perez-Maura navodi da sada i najtvrdoglaviji Englezi priznaju svoj prezir za tu pećinu pirata [Gibraltar] dok tvrde da London ne može da napravi bilo kakav potez bez uzimanja u obzir volje „llanitosa ‘“ [naziv za one koji žive na Kamenu].
Ipak, ostali komentatori, kao što su Luis Arojo tvrde da sadašnja španska pažnja usmerena prem Gibraltaru može biti i strateška, ali dodaje da i “deset Gibraltara” nije dovoljno da se spreči politički cunami nastao zbog najnovije političke korupcije i skandala u koji je umešan bivši blagajnik Narodne stranke, vladajuće stranke u Španiji.

Presseurop Infolibre, ABC, London Evening Standard, Ekonomist

Pročitajte i ovo...