Home VestiBiznis & Finansije Reč nedelje B&F: Strani konsultanti

Reč nedelje B&F: Strani konsultanti

by bifadmin

Već nekoliko nedelja se u domaćoj javnosti intenzivno pominje angažovanje stranih stručnjaka (ili stranih stručnjaka domaćeg porekla) u ulozi savetnika, pa čak i ministara u rekonstruisanoj vladi Dačić-Vučić. Do rekonstrukcije vlade strane konsultante najčešće smo spominjali u kontekstu kreditnog rejtinga zemlje ili oditinga velikih domaćih preduzeća, najčešće u pokušaju da se ona što bolje i brže prodaju zainteresovanim kupcima.

whispering

Srpski političari još od ranije imaju uhodanu praksu korišćenja stranih konsultanata u predizborno-marketinške svrhe: Izraelac Eisif Asaf je savetovao Srpsku naprednu stranku uoči i tokom prošlogodišnjih izbora, a vodio je i jednu od prethodne dve kampanje Borisa Tadića; upravo Tadiću je prošle godine savete pružao Edvard Goldberg, bivši savetnik američkog predsednika Obame i senatora Džona Kerija; a setimo se i podrške SNS koja je u aprilu 2012. došla i od bivšeg gradonačelnika Njujorka, Rudolfa Đulijanija…

Već nekoliko nedelja u srpskoj javnosti spekuliše se da će finansijski savetnik u Vladi Srbije, ili čak novi ministar finansija, postati ni manje ni više nego Dominik Stros-Kan, bivši direktor MMF, ministar ekonomije i finansija Francuske, i sadašnji član UO Ruske banke za regionalni razvoj, kompromitovan zbog navodnog seks skandala sa jednom hotelskom službenicom 2011. godine. O njegovom eventualnom angažmanu u Srbiji pisali su i neki strani mediji u protekloj nedelji, dok su domaći više počeli da se bave likom i delom novog kandidata, izvesnog Lazara Krstića, 29-godišnjeg diplomca matematike, ekonomije i politike sa prestižnog Univerziteta Jejl u SAD. Među domaće-strane konsultante koji su učestvovali u radu Vlade Srbije u prethodne dve decenije ubrajaju se i Milan Panić, Kori Udovički, Goran Novaković i Vuk Jeremić.

U javnosti su takođe pominjani britanski političari i stručnjaci, Stiveno Bajers i Piter Lili, kao mogući savetnici za privredu. Oni su bili angažovani u vladi Margaret Tačer, Džona Mejdžora i Tonija Blera.

O tome šta čeka savetnike i rekonstruisanu vladu Srbije možda je najbolje obavestiti se čitanjem izveštaja MMF.

Strani konsultanti 1

Strani konsultanti 2

Inače, Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

realtime_logo

Pročitajte i ovo...