Home VestiBiznis & Finansije Reč nedelje B&F: Zdravstveno osiguranje

Reč nedelje B&F: Zdravstveno osiguranje

by bifadmin

zdr.knjizica
Pitanje zdravstvenog osiguranja se u tranzicionoj Srbiji u talasima vraća kao jedna od najčešćih tema. U poslednje vreme ZO ponovo je izbilo u prvi plan zahvaljujući najavljenom uvođenju elektronskih zdravstvenih kartica, prema poslednjim najavama do 2016. godine, zbog čega je u prvi mah bilo nedoumice da li se zapravo pod tim pojmom smatraju zdravstvene knjižice ili kartoni pacijenta. U svakom slučaju, izgleda da ni zakonodavcima isprva to nije bilo baš najjasnije (zbog greške u prevodu postojala je mogućnost da država Srbija izgubi još dodatnih 20 miliona evra). Na kraju je izabrano solomonsko rešenje, pa će građanima po svoj prilici za dve i po godine biti zamenjene i kartice i kartoni.

Ali nije to ni jedini razlog pominjanja ZO u domaćim medijima tokom prethodnih nedelja. Posle halabuke koja se digla zato što deca iz Srbije kojoj su preko potrebne bile operacije i transplantacija organa u inostranstvu nisu to pravo mogla da ostvare bez prethodne promene pravilnika, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić, poručio je da će od Vlade tražiti dodatna finansijska sredstva. A za to vreme, monasima iz Hilandara, kojima država Grčka već pruža deo zdravstvenih usluga, biće pružena potpuna besplatna zdravstvena zaštita u Beogradu.

Zdravstveno osiguranje 2

Zdravstveno osiguranje 1
Inače, Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

realtime_logo

Pročitajte i ovo...