Home VestiEkonomija Bankari se opet masovno bave rizičnim pozajmicama

Bankari se opet masovno bave rizičnim pozajmicama

by bifadmin

Prodaja korporativnih pozajmica postigla je postkrizni rekord prošle nedelje – takozvane “kolateralizovane kreditne obaveze” narasle su ove godine na 55,1 milijardi dolara, što je najviša postignuta vrednost od početka krize ali ne i od 2007. godine kada je prodato ovih kredita u vrednosti od 88,9 milijardi dolara.

rizicni krediti

Ovakav povratak pozajmica među američke banke, penzione fondove i osiguravajuće kuće ima veze sa FED-ovom politikom niskih kamatnih stopa, međutim glavni razlog je podela loših kredita na delove, prodaja pojedinih delova i velika dobit od ovoga. Mnogi su tako zarađeni novac nastavili da investiraju na sličan način, npr u hipotekarne obveznice, očekujući visoke prinose. Drugim rečima, opet je počela surova trka za profitom.

No, Federalna korporacija za osiguranje depozita počela je da uključuje u računicu za osiguranje istih i izloženost američkih banaka riziku na tržištu, kao i ovu vrstu pozajmica, što će sigurno umanjiti potražnju za njima. To će se desiti jedino ako ne bude olakšica za banke u pogledu obaveznog kapitala, koje je inače najavio Bazelski komitet za nadzor banaka.

Izvor: Fajnenšl Tajms

Pročitajte i ovo...