Home Vesti Beograđani zabrinuti za finansije, ali trećina ne uspeva da štedi

Beograđani zabrinuti za finansije, ali trećina ne uspeva da štedi

by bifadmin

Iako je 70 odsto anketiranih Beograđana u većoj ili manjoj meri zabrinuto za finansijsku budućnost svoje porodice, obzirom na trenutnu ekonomsku krizu, ipak trećina građana uopšte ne štedi jer to ne može, svaki peti priznaje da ušteđevinu drži kod kuće, a svega 6,5 odsto koristi osiguranje kao vid štednje, neki su od rezultata septembarske ankete „Siguran svet“, sprovedene na uzorku od 200 punoletnih Beograđana, koji su popunili upitnik Basler osiguranja.

zabrinutost
Rezultati ankete pokazali su da bi čak 71 odsto anketiranih Beograđana najradije osiguralo svoj i živote članova svoje porodice, četvrtina bi osigurala imovinu, a četiri odsto bi se osiguranjem zaštitilo od profesionalne odgovornosti. Interesantno je i da tačno polovina ispitanika, 50 odsto njih, uopšte ne koristi usluge osiguravajućih društava, a da trećina anketiranih veruje samo pojedinim osiguravajućim kućama. Da je Švajcarska jedna od zemalja sa najsigurnijim finansijskim sistemom odgovorilo je gotovo 86 odsto ispitanika, a čak 73 odsto ispitanih Beograđana reklo je da im je, pri odabiru osiguravajućeg društva bitnija njegova stabilnost nego visina premije ili vrsta osiguranja koja im se nudi.
„U izazovnim vremenima, građanima je najpreča stabilnost, koju je ponekada, zbog stalnih promena, veoma teško postići, pogotovo u finansijama. Potrebno je podići svest građana o važnosti osiguranja, kao jednog od najpraktičnijih načina da se sačuva, ali i uveća novac“, rekao je dr Vladimir Medan, generalni direktor Basler Srbija. Baslerov „Siguran svet“, koji širom Evrope informiše i savetuje građane kako da bezbrižno planiraju budućnost, od prošle godine sprovodi se i u našoj zemlji, a između ostalih aktivnosti u okviru kampanje daju se korisni saveti iz različitih životnih oblasti poput očuvanja zdravlja, zaštite doma i bezbrižnog putovanja.

Pročitajte i ovo...