Home VestiEkonomija BP i dalje plaća za havariju bušotine Deepwater Horizon 2010.

BP i dalje plaća za havariju bušotine Deepwater Horizon 2010.

by bifadmin

Britanski naftni gigant BP danas se suočava sa početkom suđenja po građanskoj tužbi zbog velike eksplozije bušotine Deepwater Horizon koja je 2010. godine dovela do smrti 11 radnika i zagađenja mora i plaža duž više stotina kilometara Meksičkog zaliva. Dosad isplaćeno više od 45 milijardi dolara nadoknade…

deepwater-horizon-8
Tokom 87 dana koliko je isticala sirova nafta iz podvodne bušotine Deepwater Horizon u Meksičkom zalivu vlada SAD procenila je da je isteklo ukupno 4,2 miliona barela nafte (četvrtina dnevne potrošnje u SAD). S druge strane, BP tvrdi da je isteklo tek 2,45 miliona barela. Razlika, u ovom slučaju, može dovesti i do značajnog smanjenja novčane kazne. Prema Zakonu o čistim vodama svaki prosuti barel nafte naplaćuje se 1.100 dolara ukoliko je došlo do jednostavnog nemara, ali čak 4.300 dolara ukoliko se utvrdi odgovornost kompanije za „veliki nemar“. Ukoliko se na Federalnom sudu u Nju Orleansu utvrdi količina istekle nafte prema procenama vlade SAD, kao i odgovornost za izazivanje velikog nemara, BP će morati da plati više od 18 milijardi dolara odštete. Međutim, ako BP bude kažnjen samo zbog „običnog“ nemara i pri količini koju je sam procenio, predviđena novčana kazna iznosiće tek oko 2,7 milijarde dolara. Ekpsperti se slažu da će najverovatnije biti postignut dogovor za nekakvu srednju varijantu.

Podsetimo, British Petroleum je prošle godine proglašen krivim po 14 tačaka optužnice, uključujući i ubistvo iz nehata, kao i pogrešno očitavanje neophodnih testova preopterećenja podvodne bušotine, što je dovelo do incidenta koji je predstavljao najveću ekološku katastrofu u novijoj ljudskoj istoriji. Kompanija je već platila 42 milijarde dolara za čišćenje prirodne okoline Meksičkog zaliva, kao i za odštetu oštećenim građanima, a mora da plati još dodatne 4,5 milijarde raznih nagomilanih kazni. Tužbe od privatnih lica još uvek stižu, a kompanija pokušava da stane na noge okrećući se naftnim izvorima u Africi i Severnom moru.

deepwater

Pročitajte i ovo...