Home VestiPolitika i društvo EU: Lobisti odložili ograničenje prodaje duvana

EU: Lobisti odložili ograničenje prodaje duvana

by bifadmin

Intenzivno lobiranje za duvansku industriju u Briselu možda je odložilo ključno glasanje evropskih parlamentaraca za ograničenje prodaje i distribucije cigareta.

Naime, poslanici je trebalo ove nedelje da glasaju o direktivi koja bi smanjila broj smrtnih slučajeva nastalih usled korišćenja duvanskih proizvoda, a sticajem čudnih okolnosti ova rasprava odložena je za 8. oktobar.

stop smoking

Oko 700.000 ljudi u EU inače svake godine umre od bolesti koje uzrokuje pušenje. Otud se i pojavila potreba za ograničavanjem prodaje cigareta, međutim, duvanska industrija je odmah upregla svoju armiju lobista – samo Filip Moris je angažovao 161 lobistu da se bori protiv usvajanja ovih propisa.

U EU se takođe uporedo sa ovim vodi kampanja za to da se elektronske cigarete zakonski regulišu samo kao medicinska pomagala i da se ograniči njihova slobodna prodaja.

Odlaganje glasanja za ograničenje prodaje i distribucije cigareta može pogurati ovaj proces u narednu godinu u kojoj će EU predsedavati Grčka, koja je pro duvanski orijentisana.

Izvor: EU Observer

Pročitajte i ovo...