Home VestiEkonomija Istorijski minimum Srbije na Indeksu globalne konkurentnosti

Istorijski minimum Srbije na Indeksu globalne konkurentnosti

by bifadmin

Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN), kao lokalni partner Svetskog ekonomskog foruma (SEF), objavila je rezultate merenja konkurentnosti za 2013. godinu gde je pozicija Srbije prikazana relativno u odnosu na zemlje iz njenog neposrednog okruženja.

Naime, Srbija je rangirana na 101. poziciji na listi koja obuhvata 148 zemlje (četiri zemlje više u odnosu na prethodnu godinu) sa zabeleženom vrednošću Indeksa globalne konkurentnosti (IGK) od 3,77. Pri tome, valja imati u vidu da se teorijska vrednost IGK kreće u intervalu od 1 do 7.

U odnosu na prethodnu godinu vrednost IGK za Srbiju je opala za 0,1 što je dovelo do gubljenja čak 6 pozicija na listi (sa 95. naša zemlja je spala na 101. mesto na listi, a da je vrednost indeksa ostala nepromenjena Srbija bi popravila svoju poziciju zauzimajući 93. mesto na listi).

puz

Ako se ovaj rezultat posmatra u međunarodnom kontekstu zabeležena 101. pozicija nedvosmisleno predstavlja istorijski minimum kada je rang Srbije u pitanju.

Istorijski posmatrano najveću vrednost IGK od 3,90 Srbija je ostvarila uoči prvog talasa krize 2008. godine, da bi već naredne, 2009. godine vrednost IGK primetno opala na 3,77. Nakon tog perioda usledio je postepeni oporavak, da bi se u 2013. vrednost IGK ponovo spustila na nivo iz 2009.

Najveću vrednost IGK (5,67) i 1. mesto na listi SEF-a u 2013. godini zabeležila je Švajcarska, dok je najnižu vrednost (2,85) zabeležio Čad koji je na poslednjem, 148. mestu. Redosled vodeće trojke na listi je Švajcarska, Singapur i Finska, i nije se menjao u odnosu na prošlu godinu.

Pročitajte i ovo...