Home VestiPolitika i društvo Japan ljut zbog francuske karikature rvača sa viškom ruku

Japan ljut zbog francuske karikature rvača sa viškom ruku

by bifadmin

Japan će uložiti zvaničan protest zbog karikature u jednim francuskim novinama u kojoj su prikazani komentator u zaštitnom odelu i sumo rvači sa viškom udova koji se bore na prostorima Fukušime. Tekst karikature kaže “Zahvaljujući Fukušimi, sumo rvanje je sada olimpijski sport”, aludirajući na to što se Japan nadmeće za organizaciju najvećeg sportskog takmičenja koje bi trebalo da se održi u 2020. godini.

japan karikatura

Francuske novine Kanar Enšan (Le Canard Enchaine) su pišući o ovoj temi objavile i fotografiju ljudi u zaštitnim odelima sa Gajgerovim brojačima usred bazena – jer su sportski bazeni u Fukušimi već obnovljeni i spremni za upotrebu.

Japanske vlasti kažu da karikatura na pogrešan način govori o ovoj zemlji, a posebno o njenoj kandidaturi za domaćina Olimpijade. Osim toga, to vređa žrtve ove nesreće, tvrdi Jošihidi Suga iz kabineta premijera. A umanjuje i šansu Japana da se u njemu odigraju Olimpijaske igre, zbog kojih je premijer Japana Šinzo Abe uveravao Međunarodni olimpijski komitet da drži situaciju “pod kontrolom”.

Izbor: BBC

Pročitajte i ovo...