Home VestiIT i nauka Kupac Blekberija će profitirati na njegovim patentima

Kupac Blekberija će profitirati na njegovim patentima

by bifadmin

Posle pet godina poniranja kanadska kompanija za proizvodnju mobilnih telefona Blekberi postigla je dogovor o prodaji svih akcija za 4,7 milijardi dolara svom najvećem akcionaru Ferfaksu.

Po ovom dogovoru svi akcionari dobiće devet dolara po akciji u gotovini, odnosno 6% od vrednosti Blekberijeve akcije kada je kompanija bila na vrhuncu.

blekberi

Da podsetimo, Blekberi je jedan od pionira u proizvodnji pametnih telefona ali nije zadržao učešće na tržištu, već su ga mnogi prestigli. Zahvaljujući lošim odlukama rukovodstva Blekberi je jedva preživeo krizu, i već neko vreme se pričalo o njegovoj prodaji. Da je kompanija na izdisaju bilo je jasno u petak kada je objavila da će otpustiti 4.500 ljudi zbog gubitaka od milijardu dolara.

Analitičari procenjuju da je od svih delova kompanije među najvrednijima Blekberi mesindžer (BBM), besplatni servis za poruke koji imaju svi korisnici ovih telefona sličan mnogo kompleksnijem WhatsApp-u (koji radi bukvalno na svim platformama) čija prodaja je prošle godine razmatrana za milijardu dolara. Po ovom dogovoru pak BBM je “težak” 1,2 milijarde dolara, mnogi misle zbog njegove sigurnosti i bolje zaštite podataka, kao i čitave Blekberi infrastrukture na kojoj radi. Deo Blekberija koji proizvodi telefone, po analitičarima, više ništa ne vredi, ali zato od čitavih 4,7 milijardi dolara za koliko je kompanija prodata, njeni patentni su procenjeni na milijardu dolara. Mnogi pak misle da oni vrede više i da će Ferfaks iz ove kupovine izaći veoma zadovoljan.

Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...