Home VestiPolitika i društvo Najpopularnija onlajn predavanja su iz – psihologije

Najpopularnija onlajn predavanja su iz – psihologije

by bifadmin

Prošlo je nešto više od godinu dana od kada je pokrenut program Coursera, koji nudi preko 400 različitih onlajn kurseva. U proteklom periodu „pohađalo“ ih je oko četiri miliona studenata.

Online_Education_

Masovni onlajn kursevi u početku su zamišljeni kao svojevrsni spasioci visokog obrazovanja, lako dostupni većem broju studenata širom sveta. Međutim, kada su u igru ušli programi poput Coursera, koji nude veliki broj potpuno besplatnih predavanja na engleskom jeziku, uvidom u statistiku broja prijavljenih slušalaca i odabranih predmeta lako se da zaključiti da korisnici shvataju ovu opciju kao mogućnost da unaprede svoje radne veštine kroz onlajn trening.

Coursera je posle godinu dana poslovanja obradilu celokupnu statistiku posećenosti i profila svojih onlajn studenata. Više od 75% prijavljenih već poseduje master diplomu na nekom fakultetu, više od polovine je motivisano da pređe odabrani onlajn kurs zbog svog budućeg zaposlenja, a 61% to radi zbog ličnog ispunjenja (moguće je bilo navoditi više razloga). Na listi najviše odabiranih kurseva dominiraju oni psihološki: časovi koji istražuju način donošenja odluka, ljudsko ponašanje, kao i logičko razmišljanje.

Na prvom mestu odabranih kurseva nalazi se Socijalna psihologija, predavača profesora Skota Plousa sa Univerziteta Veslijan, sa 240.423 prijavljenih onlajn studenata. Na drugom je kurs Razmislite ponovo: Kako da se raspravljate i argumentujete, profesora sa Djuk univerziteta, sa 226.751 pratilaca. Treće mesto pripalo je kursu Osnove progrmairanja, profesora sa Univerziteta u Torontu, sa 198.494 studenata.

Pročitajte i ovo...