/ Vesti / Najveći solarni brod uplovio u London
BiF Analize Čitajte B&F online

Najveći solarni brod uplovio u London

This post has already been read 993 times!

MS Turanor Planet Solar više podseća na svemirski brod Enterprise nego na 35 metara dugačak katamaran, ali ipak predstavlja začetak plovidbe na solarni pogon.

planetsolar13
Košta 16 miliona dolara, težak je 60 tona i ima palubu sa mogućnošću proširenja, koju prekriva 800 solarnih panela na površini od oko 500 kvadratnih metara. Ovi paneli napajaju litijum-jonske baterije, smeštene u dvostrukom potpalublju katamarana. Sa punim baterijama električni motor može da radi bez prekida 72 sata, ukoliko uopšte nema sunčeve svetlosti, tvrdi kapetan ove bele lađe, Žerar d’Abovil, koji je ujedno bio i prvi čovek koji je samostalno preveslao Atlantski, a potom i Tihi okean (!).

Turanor trenutno funkcioniše i kao svojevrsna naučna laboratorija, sa ciljem istraživanja uzoraka vode i vazduha, pod vođstvom klimatologa Martina Brensona. Brod je prethodna tri meseca proveo ploveći duž Golfske struje. Brod je, inače, dobio ime po vilenjačkom pojmu “snaga Sunca” iz trilogije “Gospodara prstenova” Dž.R.R. Tolkina. U njegovom potpalublju ima prostora za čak 60 članova posade, a skoro je u potpunosti nečujan jer koristi najnoviju generaciju motora.

turanor

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close