Home VestiPolitika i društvo Ovo je pobeda Angele Merkel a ne njene partije

Ovo je pobeda Angele Merkel a ne njene partije

by bifadmin

Kada je preuzela liderstvo u Demohrišćanskoj partiji pre 13 godina, retki su mislili da će Angela Merkel ovoliko opstati. Ona je prvi lider koji je osvojio toliku većinu (oko 42%) na federalnim izborima još od ujedinjenja Zapadne i Istočne Nemačke i ere Helmuta Kola koja je počela 1990.

Ovi izbori potvrdili su, piše Špigl, da Merkelova zaslužuje nadimak „Mutti“, odnosno “Mama”, kako joj Nemci tepaju. Angela Merkel nije dominantna samo u svojoj zemlji, već i u celoj Evropi, koja svoj opsatanak, mnogi smatraju, duguje baš njoj. Sada će njena moć biti samo još veća.

Ne zna se doduše još uvek sa kim će formirati koaliciju ali pretpostavlja se da će to biti stranka Pera Štajnbruka jer Merkelini dosadašnji koalicioni partneri FDP (Liberalna partija) osvojivši 4,8% (preliminarni rezultati) nisu prešli census za parlament.

angela izbori

Dakako, ima zemalja koje se njenom uspehu ne raduju baš toliko. Južne evropske zemlje kojima je Nemačka pružila finansijsku pomoć uz uslovljavanje štednjom nadaju se bar da će Merkelina CDU ući u koaliciju sa pomenutom drugom najjačom partijom, Socijal-demokratskom, zbog koje bi bila primorana da otupi oštricu za “sečenje radnih mesta u javnom sektoru”.

Tokom njenog drugog mandata zbog ovih postupaka mrzeli su je u perifernim zemljama evrozone, ali i kući – Per Štajnbruk i dalje tvrdi da nije bila iskrena po pitanju toga koliko će pomaganje istima konačno koštati nemačke građane. Pa ipak, Angela Merkel je odnela ubedljivu pobedu, kakvu nije nijedan lider u krizom pogođenim razvijenim zemljama.

Bild, najprodavaniji dnevni časopis, piše da “porezi, pravda i spasavanje evra nisu bili ključni faktori za njen izbor već činjenica da Nemci veruju da će Merkelova voditi zemlju mirno, osećajno o racionalno”. Ovo je njena lična pobeda a ne njene partije, pišu nemački mediji.

Pročitajte i ovo...