Home VestiEkonomija URS protiv smanjenja doprinosa i poreza na zarade

URS protiv smanjenja doprinosa i poreza na zarade

by bifadmin

Ujedinjeni regioni Srbije (URS) upozorili su danas Vladu Srbije da bi najavljeno smanjenje doprinosa i poreza na plate za trećinu prouzrokovalo minus u budžetu od 200 milijardi dinara i ugrozilo isplatu penzija. Ta stranka je do rekonstrukcije Vlade Srbije, pre mesec dana, bila deo vladajuće koalicije, a njen lider Mlađan Dinkić ministar finansija. Predsednik resornog Odbora za finansije URS-a Filip Kovačević je rekao na konferenciji za novinare da poresko rasterećenje poslodavaca ne bi doprinelo povećanju zaposlenosti i rastu proizvodnje.

promena

Po oceni URS-a, gubitak prihoda budžeta usled smanjenja poreza i doprinosa morao bi da se nadomesti povećanjem poreza na potrošnju (PDV), za šest do sedam odsto, ili desetostrukim povećanjem poreza na imovinu.

URS ukazuje da je Srbija ispod proseka u Evropi po stopi poreza i doprinosa na zarade, a u regionu je na istom nivou. Navedeno je da je u Srbiji prosečno opterećenje zarade bruto 64,5 odsto, u Belgiji je 125 odsto, Nemačkoj 99, a u Francuskoj 97.

Smanjenje poreza i doprinosa na zarade, pre svega na one koje su manje od prosečnih (u avgustu je prosečna neto zarada bila 44.770 dinara), jednoglasan je predlog poslodavca koji je danas predočen ministru privrede Saši Raduloviću. On je spreman da stane iza tog predloga, za šta se zalagao dok je bio kritikovao vlast i bio savetnik Asocijacije malih i srednjih preduzeća. Konkretni predlozi poreske reforme, koju priprema ministar finansija Lazar Kristić, očekuju se u naredne dve nedelje.

Pročitajte i ovo...