Home VestiEkonomija Emirates i Boeing dogovaraju porudžbinu od 30 milijardi dolara

Emirates i Boeing dogovaraju porudžbinu od 30 milijardi dolara

by bifadmin

Emirates Airline, brzorastuća avio-kompanija iz Dubaija je u pregovorima sa američkim proizvođačem aviona za rekordnu narudžbinu koja čak 100 novih najvećih letelica za preko 30 milijardi dolara.

Emirates-Boeing-777-Aircraft

Osim što razmišlja o nabavci novih modela od američkog Boeinga, uprava kompanije Emirates želi da kupi i još dalekosežnih letelica evropskog proizvođača Airbus, uključujući i modele A380, kao i tek planiranog kolosa A350, prenosi Financial Times. U arapskoj avio-kompaniji najavljuju da če svi planovi i poptisani ugovori biti otkriveni na Dubai Air Show manifestaciji, najavljenoj za novembar, iako je naglašeno da nijedan ugovor o nabavci još uvek nije potpisan.

Emirates Airlines je državna kompanija osnovana 1985. godine i razvija se izuzetnom brzinom u poslednjih nekoliko godina, sa posebnim naglaskom na duge međunarodne letove ka Ervopi, istočnoj Aziji i SAD. Prema podacima Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj, Emirates već poseduju najveću flotu putničkih aviona sa širokim trupom na svetu i u svojoj floti ih ima 187. Financial Times otkriva da u Emriatesu razmatraju o porudžbini između 100 i 175 novih 777X aviona (iako je prema izvoru ovog lista, prva mogućšnost verovatnija), unapređenog modela čuvenog 777, sa motorima koji imaju manju potrošnju goriva, sa kapacitetom od 350 i 400 putnika. Procenjuje se da jedan ovakav aviona košta oko 359 miliona dolara.

Pročitajte i ovo...