Home VestiEkonomija FIC traži brže reforme

FIC traži brže reforme

by bifadmin

Savet stranih investitora (FIC) koji okuplja 130 kompanija koje su u Srbiji uložile više od 20 milijardi evra, preporučio je danas Vladi Srbije da održi makroekonomsku stabilnost, promeni strategiju vlasništva u javnom sektoru, započne dugo odlagane sistemske reforme, poboljša poslovnu klimu i primeni refome. FIC je u svojoj Beloj knjizi preporuka Vladi, koju izdaje svake godine od 2003, na prvo mesto stavio smanjenje deficita i javnog duga.

Preporuka FIC-a je i da se poboljša poslovna klima kroz smanjenje birokratije, kako bi kompanije radile na efikasniji način, a jedna od ključnih stvari je promena Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji.

U Beloj knizi se navodi da je prošla godina donela širok opseg reformi koje treba da budu produbljene i efikasnije primenjene. Najveći napredak ostvaren je u javnim nabavkama, trgovini, porezima, kao i u oblasti industrije informacionih tehnologija. Odredjeni pomaci su primetni i u većem delu opšteg pravnog okvira, sa najvećim rezultatima u oblastima zaštite konkurencije i e-trgovine, kao i u infrastrukturi, odnosno transportu, energetici, telekomunikacijama, ali i u zaštiti životne sredine i duvanske industrije.

Najmanji napredak, po oceni članova FIC-a, bio je u oblasti radnog zakonodavstva, nekretninama i gradnji, carinama, ali i u oblasti hrane i poljoprivrede, osiguranja i lizinga.

Predsednik FIC-a Frederik Kuen smatra da su antikrizne mere vlade korak u dobrom pravcu za oporavak privrede, ali da reforme moraju biti brže, a njihovo sprovodjenje bolje.

Premijer Srbije Ivica Dačić je na predstavljanju Bele knjige rekao da Vlada Srbije ima za 2014. godinu ambiciozan plan reformi i ekonomskih mera koje su godinama odlagane i da postoji  konsenzus oko njihove realizacije.

 brze reforme

„Okosnica plana su reforme u javnom sektoru koje uključuju i završetak privatizacije“, kazao je Dačić. Ministar finansija Lazar Krstić je procenio da će mere štednje Vlade Srbije stabilizovati javni dug u 2016. godini i omogućiti da u 2017. padne njegovo učešće u bruto domaćem proizvodu (BDP).

Ministar privrede Saša Radulović je rekao će Srbija u 2014. godini imati rast BDP od 1,5 odsto. On ima velika očekivanja od primene novih propisa o stečaju i privatizaciji, kojima će radnici biti bolje zaštićeni i konačno rešena sudbina velikog broja problematičnih preduzeća.

Pročitajte i ovo...