Home VestiIT i nauka Majkrosoft iznenadio analitičare

Majkrosoft iznenadio analitičare

by bifadmin

Najveći proizvođač softvera na svetu, američka kompanija Majkrosoft, koja se radikalno reformiše, objavila je kvartalni rast prihoda od 16 i dobiti od 17 odsto, što je znatno iznad očekivanja finansijskih analitičara. Tromesečna neto zarada, zaključno sa 30. septembrom (što je početak fiskalne godine), porasla je za 17 odsto – sa 4,47 milijardi dolara, ili 53 centa po akciji, na 5,24 milijarde dolara, ili 62 centa po akciji. Analitičari su očekivali da će akcije kompanije koštati manje od 54 centa po akciji. Prihodi su u istom periodu porasli 16 odsto, na 18,53 milijardi dolara, što je takođe više nego što su očekivali ekonomski stručnjaci, koji su prognozirali prihode od 17,79 milijardi dolara. Nakon objave najnovijih poslovnih rezultata, akcije Majkrosofta su porasle za 1,93 dolara po komadu.

Dobri rezultati ukazuju na uspešan početak reorganizacije najavljene u julu, sa ciljem da se kompanija transformiše od giganta za proizvodnju softvera u firmu za uređaje i usluge. Stiv Balmer, direktor kompanije je izjavio da je zadovoljan prvim rezultatima transformacije, ali kompanija intenzivno traži njegovog naslednika, budući da je u avgustu najavio da napušta Majkrosoft.

steve-ballmer-microsoft-ceo

Analitičari smatraju da je reorganizacija Majkrosofta veoma važna za budućnost personalnih računara, koji su se ranije velikim delom oslanjali na Majkrosoftov operativni sistem Windows, čija prodaja opada. Prošle nedelje je izašla najnovija verzija Windows 8.1, namenjena pre svega džepnim uređajima i računarima kojima se upravlja preko ekrana osetljivog na dodir, što je reakcija kompanije na tržišne pokazatelje da džepni uređaji sve više potiskuju klasične računare.

Pročitajte i ovo...