Home VestiEkonomija Ministarstvo privrede zahteva prekid kreditiranja Fonda za razvoj

Ministarstvo privrede zahteva prekid kreditiranja Fonda za razvoj

by bifadmin

Fond za razvoj Republike Srbije tražio je od Upravnog odbora da na sednici koja je zakazana za petak 11. oktobra odobri više od 925 miliona dinara novih kredita za 52 preduzeća. Ministarstvo privrede zahteva od Fonda za razvoj da obustavi svako novo kreditiranje dok se ne sagleda trenutno stanje. Bacanje novca u bunar bez dna mora da prestane, kaže se u zvaničnom saopštenju Ministarstva.

money

Ministarstvo privrede je 7. oktobra objavilo izveštaj o stanju portfolia Fonda za razoj u kojem je navedeno da Fond trenutno upravlja portfoliom vrednim na papiru više od 217 milijardi dinara. Od tog iznosa, preko 40% je potpuno dospelo, a nije naplaćeno. Dodatnih više od 20% je delimično dospelo sa kašnjenjima u plaćanju, u iznosu od 10% do 99% ukupnog duga. Fond za razvoj je izdao i garancije vredne preko 79 miliona evra privrednim subjektima koji nisu solventni. Očigledno je da u Fondu za razvoj postoji problem u sistemu procene rizika plasmana. U situaciji kada nisu poznati uzroci problema naplativosti kredita (NPL) i kada država od svih građana traži da podnesu teret krize, Ministarstvo privrede smatra da je neodgovorno dalje plasirati sredstva bez analize razloga katastrofalnog stanja portfolia Fonda za razvoj. Ovo je stav cele Vlade i članova Upravnog odbora Fonda. Od svih državnih službenika, posebno od direktora agnecija i fondova, očekuje se najviši stepen odgovornosti u trošenju novca građana Srbije.
Nejasno je, takođe, zbog čega preduzeća traže novac od Fonda, a uzimaju garancije od poslovnih banaka, kada se zna da poslovne banke imaju višak sredstva i nedostatak kvalitetnih klijenata da plasiraju ta sredstva. Takođe je nejasno zbog čega baš ovi projekti doprinose razvoju Srbije i zaslužuju subvencionisane kamatne stope, a neki drugi ne. U prilogu ovog saopštenja dostavljamo spisak kredita za koje se traži odobrenje. Svakako da među njima postoje projekti koji zaista doprinose razvoju i zaslužuju pomoć poreskih obveznika Srbije, ali svakako postoje projekti koji to ne zaslužuju.

Kao podršku kreditiranju privrede, posebno preduzetnika, poljoprivrednih gazdinstava i malih i srednjih preduzeća, Ministarstvo privrede radi na programu osiguranja i izdavanja garancija za kredite koje poslovne banke plasiraju privredi. Glavni cilj ovog programa je da smanji rizik poslovnim bankama, proširi paletu sredstava obezbeđenja i time direktno utiče na smanjenje kamatne stope za kredite privredi.

Pročitajte i ovo...