Home VestiBiznis & Finansije Nove ekonomske mere ipak sutra

Nove ekonomske mere ipak sutra

by bifadmin

Nove ekonomske mere Vlade Srbije neće biti predstavljene danas, kako je ranije najavio potpredsednik Aleksandar Vućič, već će ministri finansija i privrede Lazar Krstić i Saša Radulović na sutrašnjoj konferenciji za novinare govoriti o paketu mera koje treba da smanje budžetski deficiti i podstaknu privredni rast.

Im-late-anyways

U vladajućoj koaliciji su postojale razlike o načinima kako da se smanje troškovi javnog sektora, pre svega o tome da li treba smanjivati i oporezivati zarade veće od prosečnih. Očekuje se da će biti smanjena primanja bolje plaćenih državnih službenika, a prema Vučićevim rečima, to će pogoditi izmedju 300 i 500 hiljada ljudi, što će doneti ušetede u budžetu od 200 do 230 miliona evra. Očekivano je i smanjenje subvencija javnim preduzećima, kao i da će se i dalje davati podsticaji investitorima za otvaranje radnih mesta. Za sada penzije neće biti smanjivane, a šta će se sa primanjima najstarijih dešavati zaviće od privrednog oporavka zemlje.

Misija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja danas završava posetu Srbiji, dobila je uveravanja predstavnika Vlade da će konačno početi ozbiljne reforme javnog sektora u Srbiji, kao i da će do kraja godine biti usvojene izmene nekoliko važnih zakona – o radu, stečaju, privatizaciji i planiranju i izgradnji. Dogovoreno je da se detalji reforme penzijskog sistema i dalje usaglašavaju.

Pročitajte i ovo...